logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


კიბოს ეშინია... რძის


დღეში ერთ ჭიქა რძეს შეუძლია სერიოზულად შეამციროს მსხვილი ნაწლავის კიბოს განვითარების რისკი, ამტკიცებენ მეცნიერები, რომლებმაც გააანალიზეს მსოფლიოში ყველაზე მსხვილი გამოკვლევები. რძის შემადგენლობაში შემავალი კალციუმი, როგორც ადრეც თვლიდნენ, თამაშობს მნიშვნელოვან როლს ნაწლავის კიბოს განვითარების თავიდან აცილების პროცესში. სხვადასხვა ფორმის კიბოს შორის ზ.ა. ფორმა მეორეა სიკვდილის განვითარების საფრთხის მიხედვით.
მკვლევარებმა აჩვენეს, რომ კალციუმის ჭარბი მოხმარება ამცირებს ისეთი პოლიპების განვითარების რისკს, რომლებიც შეიძლება ტრანსფორმირდნენ ავთვისებიან წარმონაქმნებად.
მეცნიერები დიდი ხნის განმავლობაში აწარმოებდნენ კვლევებს სხვადასხვა დიეტების შესასწავლად, თუმცა ვერ შეძლეს საბოლოოდ დაემტკიცებინათ სწორი ბალანსირებული კვების მნიშვნელობა კიბოს განვითარების რისკის შემცირებაში.
ამ კავშირის უკეთ განსაზღვრის მიზნით ბოსტონელმა მეცნიერებმა გააანალიზეს 10 მსხვილმასშტაბური კვლევა, რომელიც მოიცავდა 500 000 ადამიანის კვების თავისებურებებზე დაკვირვებას. დაკვირვების ქვეშ მყოფ 5000 ადამიანს განუვითარდა მსხვილი ნაწლავის კიბო.
ადამიანებს, რომლებიც დღის განმავლობაში ღებულობდნენ 168-224მლ რძეს, მომავალში მსხვილი ნაწლავის კიბოთი დაავადების რისკი 12 პროცენტით ნაკლები ჰქონდათ იმ ადამიანებთან შედარებით, რომლებიც კვირაში ორ ჭიქაზე ნაკლებ რძეს სვამდნენ. ამ კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია კიბოს ნაციონალური ინსტიტუტის ჟურნალში (Journal of the National Cancer Institute).
ყოველდღიურად ერთ ჭიქაზე მეტი რძის მოხმარება კიბოთი დაავადების ალბათობას
ამცირებს 15 პროცენტით. აღსანიშნავია, რომ რძის სხვა პროდუქტებზე სტატისტიკურად დამაჯერებელი რეზულტატები არ იქნა მიღებული.

http://mignews.com/


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006