logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    დიეტა ნახშირწყლების შეზღუდვით აუარესებს საჭმლის მონელებას

გახდომის მსურველები ხშირად მიმართავენ დიეტას ნახშირწყლების შეზღუდვით. დიეტოლოგები გვაფრთხილებენ, რომ ეს მავნეა ჯანმრთელობისათვის, ვინაიდან ამ შემთხვევაში  ჩვენს  ორგანიზმში  ნაკლები უჯრედისი ხვდება.  ისეთი პროდუქტების შეზღუდვა,  როგორიცაა  კარტოფილი,  შეიძლება  ნეგატიურად  აისახოს  საჭმლის მონელების პროცესზე.
სწორედ კარტოფილზე მოდის ორგანიზმისათვის აუცილებელი უჯრედისის 12%. ეს ორჯერ  აღემატება  იმ  უჯრედისის  რაოდენობას,  რომელსაც  ვიღებთ  შვრიის მარცვლების, შავი პურის, ასევე გაუცეხვავი ხორბლით დამზადებული პურის სახით.განსაკუთრებით  სასარგებლოა  კარტოფილი  მოზარდებისათვის.  ამ  გზით  ისინი იღებენ  უჯრედისის დღიური ნორმის 15%-ს.
უჯრედისი ამცირებს გულ-სისიხლძარღვთა დააავადებების, დიაბეტის და ზოგიერთი სახეობის  კიბოს  განვითარების  რისკს.  ის  ხელს  უწყობს  საკვების  მონელებას, გვეხმარება წონის კონტროლში,  იძლევა დანაყრების გრძნობას.  დიეტაზე  მყოფი ადამიანები  მცდარად  ფიქრობენ,  რომ   კარტოფილი  მაღალკალორიული  და ცხიმიანი  საკვებია.  მასში  ფაქტიურად  არ  არის  ცხიმი  და  ბევრად  ნაკლებ კალორიებს  შეიცავს,  ვიდრე  თეთრი  პური  და  ალკოჰოლი  (დღიური  ნორმისმხოლოდ 6%). გარდა  ამისა,  კარტოფილი  წარმოადგენს  კალიუმის  წყაროს,  რომელიც  ახდენს მარილის  უარყოფითი  ეფექტის  ნეიტრალიზებას  და  გვეხმარება  სისხლის  წნევის ნორმალურ  დონეზე  შენარჩუნებაში. 
ექსპერტები  გვირჩევენ,  რომ  ჩვენი ყოველდღიური  რაციონის  ნახევარი  შედგებოდეს  ნახშირწყლებისაგან.  თუმცამ ნიშვნელოვანია,  თავი  შევიკავოთ  მაღალი  გლიკემიური  ინდექსის  მქონე, თავისუფალი  შაქრების  შემცველი  პროდუქტებისაგან.  მეტი  რაოდენობით  უნდა მივიღოთ გაუცეხვავი ხორბალი, ბარდისებრნი, კარტოფილი, ბოსტნეული და ხილი.

http://meddaily.ru

2015.01.28


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006