logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ფორთოხლის წვენი უფრო სასარგებლო აღმოჩნდა, ვიდრე ეგონათ

გრანადის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა წვენებში ანტიოქსიდანტების რაოდენობის გასაზომად ახალი კრიტერიუმი გამოიყენეს - გლობალური ანტიოქსიდანტური პასუხი. როგორც ცნობილია, ანტიოქსიდანტებით მდიდარი საკვები ორგანიზმს სახიფათო თავისუფალი რადიკალებისაგან ათავისუფლებს.

ახალი მეთოდი საშუალებას იძლევა შევაფასოთ სხვადასხვა ფიზიკური და ქიმიური პარამეტრი, როგორიცაა ფერი, ფლუორესცენცია და კავშირი გასაანალიზებელი მაჩვენებლებისა და ზოგიერთი ნაერთის, როგორიცაა ფურფუროლა, დონეებს შორის. მეცნიერებმა გაზომეს  ანტიოქსიდანტების დონე ფორთოხლის, მანდარინის, ლიმონის და გრეიფრუტის წვენში. ციტრუსების წვენში ანტიოქსიდანტების შემცველობა 10-ჯერ მეტი აღმოჩნდა, ვიდრე ადრე ფიქრობდნენ.

გარდა ამისა, ახალი მეთოდის საფუძველზე შეიქმნა მათემატიკური მოდელი წვენების კლასიფიკაციისთვის. მისი დახმარებით შესაძლებელია დადგინდეს რამდენად ხარისხიანი იყო მწარმოებლის მიერ გამოყენებული ნედლეული და სწორად მიმდინარეობდა თუ არა სტერილიზაციისა და პასტერიზაციის პროცესი.

მეცნიერები მიიჩნევენ, რომ აუცილებელია ჩატარდეს ახალი კვლევები ანტიოქსიდანტების შემცველობის სხვა პროდუქტებშიც დასადგენად, რადგან სავარაუდოა, რომ მათი სარგებლობა სათანადოდ არ არის შეფასებული.

http://meddaily.ru

2014.12.08


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006