logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    შემწვარი საკვები ზრდის შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკს ორსულებში

იმ მომავალი დედებში, რომლებიც ხშირად მიირთმევენ შემწვარ საკვებს, მაგალითად ომლეტს, ჩიფსებს ან შემწვარ ქათამს, ორჯერ უფრო ხშირად ვითარდება გესტაციური დიაბეტი. გესტაციური დიაბეტი, იგივე ორსულთა შაქრიანი დიაბეტი, უვითარდება ზოგიერთ ქალებს ორსულობის დროს და, ჩვეულებრივ, სპონტანურად გაივლის მშობიარობის შემდეგ. თუ არ მოხდა მისი მკურნალობა, შეიძლება ადგილი ქონდეს ნაადრევ მშობიარობას ან ჭარბი წონის ახალშობილის დაბადებას. უარეს შემთხვევებში ახალშობილი იღუპება დაბადებისთანავე. დაავადება, როგორც წესი, გამოვლინდება მესამე ტრიმესტრში. მისი სიმპტომებია წყურვილი, ხშირი შარდვა და დაღლილობის შეგრძნება. გესტაციურ დიაბეტს მკურნალობენ დიეტის და/ან სისხლში გლუკოზის დონის დამაქვეითებელი აბების მეშვეობით. ასეთ ქალებში ნაჩვენებია მშობიარობა საკეისრო კვეთით.

მეცნიერებმა ჰარვარდის უნივერსიტეტიდან ჩაატარეს ახალი კვლევა 15027 ორსულის მონაწილეობით, რომელიც გრძელდებოდა 10 წელს. კვლევის მონაწილეები პასუხობდნენ ანკეტის შეკითხვებს კვების (მიირთმევდნენ თუ არა შემწვარ საკვებს, ხორცს, ხილს და ბოსტნეულს, სითხეს), ცხოვრების წესის, თამბაქოს და სასმელის მოხმარების შესახებ. ორსულები, რომლებიც ძირითადად (კვირაში 7 დღე) იკვებებოდნენ შემწვარი საკვებით, 88%-ით უფრო მეტად იყვნენ მიდრეკილნი გესტაციური შაქრიანი დიაბეტის განვითარებისადმი, ვიდრე ისინი, რომლებიც შემწვარ საკვებს იღებდნენ კვირაში მხოლოდ ერთჯერ და ნაკლებად. შემწვარი საკვები ამ რისკს ზრდიდა 16%-ით. ამ დაავადების განვითარების რისკი კიდევ უფრო მეტად იზრდებოდა 25 წლის ასაკს გადაცილებულ პირებში, ჭარბი წონის და ოჯახურ ანამნეზში შაქრიანი დიაბეტის არსებობის დროს.
მეცნიერები თვლიან, რომ შეწვის პროცესში წარმოიქმნება ქიმიური ნივთიერებები, რომლებიც აუარესებს ორგანიზმის მიერ სისხლში შაქრის დონის კონტროლის უნარს. გარდა ამისა, წვის პროცესში გამომუშავდება ტრანს-ცხიმები, რომლებსაც შეუძლიათ შეამცირონ ინსულინის მოქმედება. მკვლევარები მოუწოდებენ რეპროდუქციული ასაკის ქალებს, შეამცირონ შემწვარი საკვების მოხმარება, რითაც დააქვეითებენ აღნიშნულ რისკს. იმ ქალებმა, რომლებიც გეგმავენ ორსულობას, უნდა დაიცვან ჯანსაღი ცხოვრების წესი, იკვებონ ბალანსირებულად და რეგულარულად უნდა ივარჯიშონ.

http://meddaily.ru

2014.11.06


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006