logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ხორცის ხშირი მოხმარება საზიანოა

სამეცნიერო ჯგუფმა კანზასის უნივერსიტეტიდან დაამტკიცა, რომ ქათმის ხორცის, „ქათამი-გრილის“ და შებოლილი პროდუქტების ხშირი მოხმარება ზრდის კიბოს განვითარების რისკს. ამ პროდუქტების მოყვარულები უნდა დაფიქრდნენ თავიანთ საკვებ რაციონზე, რადგან ხორცპროდუქტი, რომელმაც მავნე თერმული დამუშავება გაიარა, კანცეროგენებს დიდი რაოდენობით შეიცავს.
აღმოჩნდა, რომ ნებისმიერი ხორცი, მათ შორის ქათმისაც, შეიცავს სახიფათო კანცეროგენულ ნაერთებს, რომელთა რაოდენობა განსაკუთრებით დიდია ქათმისა და ღორის კანში, სადაც მათი შემცველობა ნორმას რამდენჯერმე აღემატება. ასეთი ხორცის ხშირი მოხმარება მნიშვნელოვნად ზრდის ძუძუსა და კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის კიბოს განვითარების რისკს. დიეტოლოგები გვირჩევენ გამოყენების წინ ქათმისაგან კანის მოცილებას, რადგან ეს მარტივი პროცედურა მნიშვნელოვნად გაზრდის პროდუქტის უსაფრთხოებას.
ამის გარდა, მეცნიერთა თქმით, უმჯობესია უარი ვთქვათ შებოლილი პროდუქტების დიდი რაოდენობით მოხმარებაზე. ეს პროდუქტი ძლიერ ტვირთავს ნაწლავებსა და საჭმლისმომნელებელ ჯირკვლებს, იწვევს რა ანთებითი დაავადებების განვითარების პროვოცირებას.

http://medvesti.com

2014.01.15


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006