logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ადამიანის ღვიძლს „კოკა კოლას“ გადამუშავება არ შეუძლია

„კოკა–კოლის“ წარმოებისას გამოყენებული ხელოვნური კარამელი ფილტვების, ღვიძლის, ფარისებრი ჯირკვლის კიბოსა და ლეიკემიას იწვევს. ამ ინფორმაციას ბრიტანული გამოცემა The Daily Mail–ი ავრცელებს. გაზეთის ინფორმაციით, „კოკა–კოლა“ მომხმარებელს ატყუებს, როცა აცხადებს, რომ სასმელი „კარამელითაა“ შეფერილი. სინამდვილეში კი ეს საღებავები კანცეროგენების ნაერთია და მას „კარამელთან“ საერთო არაფერი აქვს.
იგი ამიაკის, სულფიტებისა და შაქრისაგან რთული ქიმიური რეაქციის შემდეგ მიიღება და ადამიანის ჯანმრთელობისათვის ძალიან სახიფათოა. ამასთან, აღნიშნული საღებავი საშიში კონცენტრაციით „კოკა–კოლას“ 5 სხვადასხვა პროდუქტში იქნა აღმოჩენილი. კომპანიის წარმომადგენლები ამ ბრალდებას არ პასუხობენ. ასევე განმარტებას არ აკეთებენ იმაზე, თუ რატომ არ ამბობენ უარს ამიაკიან საღებავზე და რატომ არ სურთ მისი უვნებელი საღებავით ჩანაცვლება. როგორც ექსპერტები განმარტავენ, ამერიკელი მეწარმეები სულ 4 სახის ხელოვნურ კარამელს იყენებენ. აქედან 2–ის დამზადებისას ამიაკი გამოიყენება. სწორედ ამ 2 სახის კარამელის აკრძალვას ითხოვენ წამყვანი ამერიკელი ონკოლოგები და აცხადებენ, რომ ეს ნივთიერებები “კოკა–კოლის“, ლუდისა და სოიოს სოუსის წარმოებაში გამოიყენება.
ამერიკელი მეცნიერების დასკვნებს ქართველი ექიმებიც ეთანხმებიან. დავით ტატიშვილის სახელობის სამეცნიერო ცენტრის ექიმი–დიეტოლოგის ასმათ კევლიშვილის განცხადებით, „კოკა–კოლა“, ისევე როგორც სხვა ხელოვნური სასმელები, არაორგანული, ქიმიური ინგრედიენტებით მზადდება. ადამიანის ღვიძლს კი არაორგანული პროდუქტების გადამუშავება და გაფილტვრა არ შეუძლია. ეს კი უამრავი მძიმე დაავადების პროვოცირებას იწვევს. მაგრამ, მისივე თქმით, საზოგადოებაში ამ მიმართულებით იმდენად დაბალი ცნობიერებაა, რომ ექიმებისა და მეცნიერების ხმამაღალი დასკვნები საკმარისი არაა იმისათვის, რომ „კოკა–კოლას“ მასშტაბურ რეკლამას აჯობოს. ამიტომ სახელმწიფომაც უნდა შეიმუშაოს ისეთი პოლიტიკა, რომ ამ სასმელების მოხმარება მოზარდებში მაინც კონტროლირებადი გახადოს.

http://commersant.ge

2011.04.13


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006