logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ყავა ცხიმიან საკვებთან ერთად საზიანოა ადამიანისთვის

ბევრი ადამიანი დილას ყავითა და ბუტერბროდით იწყებს. გელფის უნივერსიტეტის მკვლევარები დარწმუნებულები არიან, რომ აღნიშნული კომბინაცია კრიტიკულ დარტყმას აყენებს ადამიანის ჯანმრთელობას. მათ ჩაატარეს ექსპერიმენტი და დაადგინეს, რომ ყავის დალევა ცხიმიანი ან სწრაფი კვების საკვების მიღების შემდეგ იწვევს ჯანმრთელი ადამიანის სისხლში შაქრის მატებას დიაბეტით დაავადებულთათვის დამახასიათებელ მაჩვენებლამდე, იტყობინება The Globe and Mail.

ცნობილია, რომ ცხიმიანი პროდუქტები შაქრის დონის სწრაფი ზრდის პროვოცირებას უწყობს ხელს, ხოლო როგორც უკანასკნელი კვლევით აღმოჩნდა, აღნიშნული პროდუქტების ყავასთან კომბინირება აორმაგებს ნეგატიურ ეფექტს. ნაჯერი ცხიმები ხელს უშლის შაქრის სისხლიდან გატანას. ყავის მოხმარება, საჭმლის მიღებიდან რამდენიმე საათის განმავლობაშიც კი, უფრო ამძიმებს პროცესს. ანუ, ცხიმიანი საკვების ეფექტის შენარჩუნება საკმაოდ ხანგრძლივი დროის მანძილზე ხდება.

მკვლევარებმა მოხალისეებს დაალევინეს ცხიმიანი სასმელი და ექვსი საათის შემდეგ თხოვეს მიეღოთ საკვები ტკბილ სასმელთან ერთად. ამ დროს, ჩვეულებრივ, სხეული იწყებს ინსულინის გამომუშავებას, რომ მოხდეს სისხლიდან შაქრის მოცილება. მაგრამ ცხიმიანი სასმელის მომხმარებლებისთვის სისხლში შაქრის დონე 32%-ით მეტი აღმოჩნდა იმ საკონტროლო ჯგუფთან შედარებით, რომელშიც ცხიმიანი პროდუქტების მოხმარებას არ ჰქონდა ადგილი.

ექსპერიმენტის მეორე ნაწილში მკვლევარებმა მოხალისეებს დაალევინეს ორი ჭიქა ყავა ცხიმიანი და ტკბილი სასმელების მიღებიდან ექვსი საათის შემდეგ. გაზომვებმა აჩვენა, რომ შაქრის დონე 65%-ით მეტი იყო საკონტროლო ჯგუფთან შედარებით.

მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ სისხლში შაქრის ხანგრძლივი დროის მანძილზე დაყოვნება საზიანოა ჯანმრთელობისთვის და ამიტომ ურჩევენ ადამიანებს, რომ თავი შეიკავონ ყავისა და ცხიმიანი საკვების ერთად მოხმარებისგან.

http://www.meddaily.ru

2011.04.04


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006