logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ცხიმიანი თევზი - ხანდაზმული ადამიანების კვების რაციონის შეუცვლელი ნაწილი

ინგლისელმა ექსპერტებმა ჰარვარდის სამედიცინო სკოლიდან გამოარკვიეს, რომ თევზის ერთი ან ორი პორცია კვირაში მნიშვნელოვნად ამცირებს ასაკობრივი მაკულარული დისტროფიის განვითარების რისკს. საქმე მასში შემავალ ომეგა-3 ცხიმოვან მჟავეებშია, რომლებიც განსაკუთრებით ხშირად გვხვდება ისეთ ცხიმიან თევზში, როგორიცაა დაკონსერვებული ორაგული ან თინუსი.
სამეცნიერო სამუშაოს წამყვანი ავტორმა, დოქტორმა უილიამ კრისტენმა ჰარვარდის სამედიცინო სკოლიდან განაცხადა, რომ ამ თვალსაზრისით ყველაზე სასარგებლოა სკუმბრიის ჯიშის თევზები. ყველასთვის ცნობილია, რომ ასობით ადამიანი ასაკის მატებასთან ერთად კარგავს მხედველობას, რისი მიზეზიც არის უჯრედების სიკვდილი მაკულაში, რომელიც ბადურის ცენტრალურ ნაწილში მდებარეობს. ამ ელემენტის დეგენერაციის დროს ადამიანის მხედველობის ველში წარმოიქმნება შავი ლაქა, რომელიც მუდმივად იზრდება ზომაში.
დედამიწის მოსახლეობის დაბერების კვალდაკვალ ასაკობრივი მაკულარული დისტროფიის მკურნალობის აქტუალობა მატულობს. სპეციალისტებმა ჰარვარდიდან გადაწყვიტეს ეპოვნათ უნივერსალური საშუალება. მათ გაანალიზეს სხვა კვლევის მონაცემები, რომელშიც მონაწილობდა 38 000-ზე მეტი ქალი, კერძოდ შეისწავლეს მათ მიერ შევსებული ანკეტები, სადაც შეტანილი იყო კითხვები მათი კვების რაციონის შესახებ, ასევე მონაცემები ასაკობრივი მაკულარული დისტროფიის არსებობის შესახებ. ეს უკანასკნელი განვითარდა 235 შემთხვევაში.
მონაცემების მიხედვით, ყველაზე ნაკლებად დაზარალებულები აღმოჩნდნენ ის ქალები, რომლებიც მოიხმარდნენ დიდი რაოდენობით ომეგა-3 მჟავებს თევზის სახით. მათში აღინიშნა რისკის დაქვეითება 38%-ით. შეფასების დროს მეცნიერები ითვალისწინებდნენ ომეგა-3-ის ისეთ ფორმებს, როგორიცაა ეიკოზაპენტანის მჟავას (DHA) და დოკოზაჰექსაენის მჯავას (EPA).

http://meddaily.ru

2011.03.18


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006