logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ათი ტოპ-პროდუქტი, რომელიც მოწამვლის ყველაზე ხშირი მიზეზია

ამერიკელმა მეცნიერებმა უკანასკნელი ოცი წლის მანძილზე მოწამვლის შესახებ არსებული სტატისტიკური მონაცემები გააანალიზეს.
რეიტინგში პირველი ადგილი ერგო ძეხვსა და სოსისს. როგორც აღნიშნავენ, ეს დაკავშირებულია იმასთან, რომ ხშირად ძეხვში ნატურალური ხორცის ჩანაცვლება ხდება სოიოს, სახამებლის, შემაერთებელი ქსოვილის, ქონის, ცხიმის, ტყავისა და «Е» კოდის მქონე დანამატის კოქტეილით.
მეორე ადგილზეა ზეთისხილი. განსაკუთრებული ყურადღებაა საჭირო შავი ზეთისხილის შეძენისას, რადგან ხშირად ჯერ კიდევ მწვანე ხილს რკინის გლუკონატით შავად ღებავენ. შეღებილი ზეთისხილის ბევრმა მოხმარებამ შეიძლება ორგანიზმში რკინის გადაჭარბებული რაოდენობით დაგროვება გამოიწვიოს.
კარტოფილიც, ასევე, საფრთხის შემცველია. ამ პროდუქტს პათოგენური მიკრობების მიზიდვის უნარი აქვს. აღნიშნული ეფექტი განსაკუთრებით ვლინდება მრავალი ინგრედიენტის შემცველ კერძებში – მაგალითად, სალათებში «ოლივიე», «მიმოზა» და სხვ.
ყველი პათოგენური ბაქტერიების შემცველი შეიძლება იყოს მისი არაპასტერიზებული რძისგან, განსაკურებით, სახლის პირობებში დამზადების შემთხვევაში.
ნაყინიც ფარული საფრთხეების შემცველია, რადგან ასაწონი ნაყინის შესანახი კონტეინერების გარეცხვა ხშირად არასათანადოდ ხდება. მათში სალმონელები, სტაფილოკოკები და ლისტერიები მრავლდება.
შებოლილ პროდუქტებში ბევრი კანცეროგენი და კონსერვანტია, ხოლო კვერცხები სახიფათოა ფრინველების გამო. სალმონელა ბინადრობს ცხოველების კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში და ადამიანის ორგანიზმში კერძის არასათანადოდ დამუშავების შემთხვევაში ხვდება.
პომიდორი, ასევე, მოწამვლის არაიშვიათი მიზეზია, რადგან ბაქტერიები პომიდვრის დაზიანებული კანიდან აღწევენ. პომიდვრებში სალმონელებისა და ნოროვირუსების გამრავლება ხდება.
მწვანილი მოწამვლების რაოდენობით აბსოლუტურ ლიდერს წარმოადგენს. მავნე ბაქტერიებისა და ვირუსების მწვანილში შეღწევა მიწიდან ხდება და შემდეგ რჩება მცენარეებში.
მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ ამ პროდუქტების ჭამა შეიძლება, მაგრამ მოხმარებისას განსაკუთრებული სიფრთხილეა საჭირო. აუცილებელია ხელების დაბანა და დანის გარეცხვა თითოეულ პროდუქტთან მუშაობის შემდეგ, ასევე, სხვადასხვა პროდუქტისთვის განსხვავებული საჭრელი დაფების გამოყენება. საჭიროა მწვანილის მინიმუმ 20 წუთით ჩალბობა და მერე გამდინარე წყალში გარეცხვა.

http://www.topnews.ru

2011.01.10


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006