თევზი ხშირად ცილის ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღ წყაროდ განიხილება. ახალი კვლევის მიხედვით, დიდი მნიშვნელობა აქვს თევზის მომზადების მეთოდს. აღმოჩნდა, რომ ადამიანებს, რომლებსაც ინსულტის განვითარების მაღალი რისკი აღენიშნებოდათ, რომელთა შორის აფრო-ამერიკელებიც იყვნენ, უფრო ხშირად მოიხმარდნენ შემწვარ თევზს, ვიდრე სხვები. კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალში «The medical journal of the American Academy of Neurology».
ადრინდელმა კვლევებმა აჩვენა, რომ თევზის ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავა, განსაკუთრებით ცხიმიან თევზებში, ამცირებს ინსულტის განვითარების რისკს. უკანასკნელი კვლევის მიხედვით, თევზის შეწვა ბუნებრივი ცხიმოვანი მჟავების დაკარგვას იწვევს.
ასევე დადგინდა, რომ ზ.ა. ინსულტის შედარებით მაღალი რისკის მქონე ინდივიდები შემწვარი სახით თევზს უფრო მეტად მოიხმარენ, ვიდრე კავკასიელები.
“თევზის მოხმარების მხრივ გამოვლენილი განსხვავება ინსულტის განვითარებისა და სიკვდილიანობის მიხედვით არსებული რასობრივი და გეოგრაფიული განსხვავების პოტენციური მიზეზი შეიძლება იყოს”, აცხადებენ კვლევის ავტორი ატლანტის ემორის უნივერსიტეტის დოქტორი ფადი ნაჰაბი (Fadi Nahab) და ამერიკის ნევროლოგიის აკადემიის წევრები.
კვლევის შედეგები ემყარება საშუალოდ 65 წლის ასაკის 21 675 ადამიანის გამოკითხვას.
http://www.elements4health.com
2010.12.27