logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    შემწვარი თევზის მოხმარება ინსულტის განვითარების უფრო მაღალ რისკს უკავშირდება

თევზი ხშირად ცილის ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღ წყაროდ განიხილება. ახალი კვლევის მიხედვით, დიდი მნიშვნელობა აქვს თევზის მომზადების მეთოდს. აღმოჩნდა, რომ ადამიანებს, რომლებსაც ინსულტის განვითარების მაღალი რისკი აღენიშნებოდათ, რომელთა შორის აფრო-ამერიკელებიც იყვნენ, უფრო ხშირად მოიხმარდნენ შემწვარ თევზს, ვიდრე სხვები. კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალში «The medical journal of the American Academy of Neurology».
ადრინდელმა კვლევებმა აჩვენა, რომ თევზის ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავა, განსაკუთრებით ცხიმიან თევზებში, ამცირებს ინსულტის განვითარების რისკს. უკანასკნელი კვლევის მიხედვით, თევზის შეწვა ბუნებრივი ცხიმოვანი მჟავების დაკარგვას იწვევს.
ასევე დადგინდა, რომ ზ.ა. ინსულტის შედარებით მაღალი რისკის მქონე ინდივიდები შემწვარი სახით თევზს უფრო მეტად მოიხმარენ, ვიდრე კავკასიელები.
“თევზის მოხმარების მხრივ გამოვლენილი განსხვავება ინსულტის განვითარებისა და სიკვდილიანობის მიხედვით არსებული რასობრივი და გეოგრაფიული განსხვავების პოტენციური მიზეზი შეიძლება იყოს”, აცხადებენ კვლევის ავტორი ატლანტის ემორის უნივერსიტეტის დოქტორი ფადი ნაჰაბი (Fadi Nahab) და ამერიკის ნევროლოგიის აკადემიის წევრები.
კვლევის შედეგები ემყარება საშუალოდ 65 წლის ასაკის 21 675 ადამიანის გამოკითხვას.

http://www.elements4health.com

2010.12.27


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006