ყოველდღიურად ერთი ან ორი კოვზი ძმრის მიღება “კარგი” ქოლესტერინის (მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინები) დონის მატებას უწყობს ხელს.
მინესოტში (აშშ) ჩატარებულ კლინიკურ კვლევისას მეცნიერები აკვირდებოდნენ 120 ადამიანს, რომელთაგან ნახევარს ყოველდღიურად აძლევდნენ ძმარს ორი თვის განმავლობაში, ხოლო მეორე ნახევარს - პლაცებოს.
მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ვაშლის ძმრის რვა კვირის მანძილზე მოხმარება აუმჯობესებს “კარგი” ქოლესტერინის დონეს პლაცებოს მომხმარებლებთან შედარებით.
ცნობილია, რომ ვაშლის ძმარი, ჩვეულებრივი კულინარული საშუალება, გამოიყენება ართრიტებისა და პოდაგრების სამკურნალოდ, ასევე, იწვევს სისხლში შაქრის დონის შემცირებას, მადის დაქვეითებას და ცხიმების გადამუშავების დაჩქარებას.
ცხოველებზე ადრე ჩატარებულნა ექსპერიმენტებმა აჩვენა, რომ ვაშლის ძმარი ამცირებდა “ცუდი” ქოლესტერინის (დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინები) დონეს და აუმჯობესებდა “კარგი” ქოლესტერინის შემცველობას.
http://www.dailymail.co.uk
2010.11.24