logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    “სწრაფი კვება” ყოველწლიურად 40 000 ბრიტანელის სიკვდილის მიზეზია

ყოველწლიურად დაახლოებით 40 000 ბრიტანელი იღუპება სწრაფი კვებისა და სხვა არაჯანსაღი საკვების გამოყენების გამო. ასეთი მონაცემები გამოაქვეყნა დიდი ბრიტანეთის ჯანმრთელობისა და სამედიცინო მომსახურების ხარისხის ეროვნულმა ინსტიტუტმა (NICE).
NICE-ის ინფორმაციით, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებები დიდი ბრიტანეთის მოსახლეობის სიკვდილიანობის წამყვანი მიზეზია. ყოველწლიურად ამ დაავადებებით იღუპება დაახლოებით 150 000 ბრიტანელი. NICE-ის ექსპერტები თვლიან, რომ სიკვდილიანობის აღნიშნული რაოდენობიდან დაახლოებით 40 000-ის აღკვეთა შესაძლებელია ბრიტანელების მიერ მოხმარებული საკვების ხარისხის გაუმჯობესებით.
ამასთან დაკავშირებით, სპეციალისტები რეკომენდაციას უწევენ საკვებ პროდუქტებში მარილისა და ნაჯერი მჟავების რაოდენობის შემცირებას, ასევე, ე.წ. ტრანს-ცხიმების (ცხიმები, რომლებიც შეიცავენ ცხიმოვანი მჟავების ტრანს-იზომერებს) აკრძალვას. რეკომენდაციების თანახმად, აუცილებელია მარილის ნაკლები შემცველობის მქონე პროდუქტებზე ფასის შემცირება, მათ შორის, სუბსიდირების ხარჯზე.
გარდა ამისა, NICE -ის ექსპერტები საჭიროდ თვლიან საკვები პროდუქტების მარკირებას წითელი, ყვითელი ან მწვანე ფერით მათში მავნე ნივთიერებების შემცველობის დონის შესაბამისად.

http://medportal.ru

2010.06.24


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006