logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ხილი და ბოსტნეული განაპირობებს კანის ჯანსაღ ოქროსფერ შეფერილობას

ახალი კვლევის თანახმად, კანის ჯანსაღი ოქროსფერი შეფერილობის მისაღებად უნდა მიირთვათ მეტი ხილი და ბოსტნეული. კანის ფერს აუმჯობესებს ნესვი, გარგარი, წიწაკა, სტაფილო, ისპანახი. თუკი ამ პროდუქტებით გავამდიდრებთ რაციონს, შეიძლება უკვე ერთ თვეში მივიღოთ კარგი შედეგი.
ბრისტოლის უნივერიტეტის თანამშრომლის იან სტეფანის აზრით, კანის შესანიშნავი ფერის საიდუმლო იმალება ნატურალურ ქიმიურ კაროტენოიდებში. კაროტენოიდები - ეს არის 600 ორგანული პიგმენტისაგან შემდგარი ჯგუფი, რომელიც მრავალი მცენარის შემადგენლობაშია.
სტეფანმა შეისწავლა ბეტა-კაროტინის ეფექტურობა მწვანე და ნარინჯისფერ ხილსა და ბოსტნეულში კანის შემდგომი შეფერილობის ცვლილების თვალსაზრისით.
მან სთხოვა მოხალისეებს შეედარებინათ კავკასიელების ფოტოები ხილითა და ბოსტნეულით დატვირთული ხუთდღიანი დიეტის დაწყებამდე და მის შემდეგ.
”ჩვენ აღმოვაჩინეთ, რომ გამოკითხული ადამიანები ამჯობინებდნენ დიეტის წყალობით განვითარებულ კანის ოქროსფერ შეფერილობას. ანალოგიური სიტუაცია განმეორდა ასევე ოქროსფერი კანისა და მზეზე გარუჯვის შედეგად მიღებული მუქი ფერის ნამზეურის შედარების შემდეგაც”, - ამბობს სტაფანი.
მეცნიერი ასე განმარტავს: ”ადამიანებს გააჩნიათ ორი პიგმენტი, რომელიც პასუხიმგებელია კანის ოქროსფერ შეფერილობაზე - მელანინი და კაროტენოიდი. პირველი დაკავშირებულია ულტრაიისფერი სხივების ზეგავლენასთან, ხოლო მეორე - განსაზღვრული სახის ხილთან და ბოსტნეულთან.”
ამ ბოლო დროს კანის კიბოს განვითარების რისკის ზრდის გათვალისწინებით, კანის ოქროსფერი შეფერილობა შეიძლება გახდეს შოკოლადისფერი ნამზეურის კარგი ალტერნატივა. ამასთან ერთად, კვლევის შედეგები შეიძლება გახდეს სტიმული რაციონში დიდი რაოდენობით ხილ-ბოსტნეულის ჩასართავად. სწორედ ამისათვის იბრძვიან დღეს მთელი მსოფლიოს დიეტოლოგები.

http://Medicine.newsru.com

2010.05.28


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006