logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    წითელი ღვინო იცავს კბილებს

წითელ ღვინოს შეუძლია კბილების დაცვა დაშლისაგან. თეთრი ღვინო მომატებული მჟავიანობის გამო ასუსტებს კბილის ემალს და ზრდის კარიესისადმი მიდრეკილებას.

მიუხედავად იმისა, რომ ქათქათა ღიმილის მოყვარულები თავს არიდებენ წითელი ღვინის გამოყენებას, უკანასკნელი კვლევებით დადასტურდა, რომ წითელ ღვინოში არსებული ქიმიური ნივთიერებები ბლოკავს კბილებზე დამაზიანებელი ბაქტერიების ზემოქმედებას. ემალის დამშლელი მიკრობები, რომლებიც, ჩვეულებრივ ბინადრობენ პირის ღრუში, ღვინის ზემოქმედებით კარგავენ აქტივობას. მკვლევარების თქმით, დადებითი ეფექტის მიღწევა შესაძლებელია ღვინის მცირე რაოდენობის ყოველდღიური მოხმარებით, რაც პერსპექტივაში მნიშვნელოვნად შეამცირებს დანტისტებთან ვიზიტის რიცხვს.

იტალიელი მეცნიერები დააკვირდნენ ალკოჰოლგამოცლილი წითელი ღვინის მოქმედებას იმის დასადგენათ, თუ რას უკავშირდება ზ.ა ეფექტი – ალკოჰოლს თუ მცენარეულ ინგრედიენტებს. კვლევის შედეგად მათ დაასკვნეს, რომ კბილების ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვანი მიკროელემენტები სწორედ ანტიოქსიდანტებით მდიდარი ყურძნის მარცვლებიდან მიიღება.

მეცნიერების აღმოჩენით, კიდევ ერთი დამატებითი პუნქტი შეემატა ამ კეთილშობილი სასმელის სასარგებლო თვისებების გრძელ სიას. როგორც ცნობილია, წითელ ღვინოს უკავშირდება თავის ტვინის სისხლის მიმოქცევისა და მუშაობის გაუმჯობესება, იმუნიტეტის სტიმულირება, დიაბეტის, გულ-სისხლძარღვთა და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების რისკის შემცირება. ამერიკელმა მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ სწორედ ღვინის “დამფასებლებს” აღენიშნებათ უფრო გამჭრიახი გონება, ვიდრე მათ, ვინც საერთოდ არ მოიხმარს სპირტიან სასმელს. მეცნიერების თქმით, ყველაფერი ეს სწორია ერთი პირობით - თუ მიღებული ალკოჰოლის დოზები მცირეა, საწინააღმდეგო შემთხვევაში, სავარაუდოდ, შეიძლება განვითარდეს არტერიული ჰიპერტენზია, პრობლემები ღვიძლისა და პოტენციის მხრივ.

http://Ami-tass.ru

2009.12.14


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006