logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    რძის პროდუქტები ახანგრძლივებს სიცოცხლეს

ბრიტანელი და ავსტრალიელი მეცნიერების მიერ ჩატარებული კვლევის თანახმად, ბავშვები, რომლებიც ღებულობენ დიდი რაოდენობით რძის ნაწარმს, როგორიცაა რძე და ყველი, საგრძნობლად იხანგრძლივებენ სიცოცხლეს.
მკვლევარებმა შეისწავლეს 1930-იან წლებში დაბადებული დაახლოებით 4374 ბრიტანელის მონაცემები 65 წლის მანძილზე.
აღმოაჩინეს, რომ ბავშვობაში რძის ნაწარმისა და კალციუმის მაღალი მოხმარების შემთხვევაში ადამიანები დაცული იყვნენ ინსულტისა და სიკვდილის სხვა მიზეზებისგან.
კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია ჟურნალში “Heart”.
მიუხედავად რძის პროდუქტებში არტერიებისთვის საზიანო ცხიმისა და ქოლესტერინის არსებობისა, ამ პროდუქტების მაღალი მოხმარება არ იწვევს გულის დაავადებების რისკის მატებას.
ოჯახურ დიეტებზე დაკვირვებით, მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ კალციუმისა და რძის ნაწარმის (უპირატესად რძის) უფრო მეტი მოხმარება სიკვდილიანობას 25%-ით ამცირებს.
კალციუმის სულ მცირე 400მგ-ის მიღება, რაც შეესაბამება დაახლოებით 500მლ რძეს ინსულტით სიკვდილის განვითარების რისკს ამცირებს 60%-ით.
ექსპერტები რეკომენდაციას უწევენ კალციუმის ამ რაოდენობით ყოველდღიურ მიღებას.
რძის ნაწარმის სამი პორცია, რომელიც შეიცავს 200მლ რძეს, იოგურტის ერთ ქილას და ყველის პატარა ნაჭერს, უზრუნველყოფს ადამიანისთვის კალციუმის საჭირო რაოდენობის დღიურ ნორმას.
მკვლევართა თქმით, რძის პროდუქტები გულსა და სისხლის მიმოქცევაზე მოქმედებენ ინსულინის მსგავსი ჰორმონის ზრდის ფაქტორი 1-ის (IGF-1) საშუალებითაც.
მოზრდილებში ცირკულირებადი IGF-1-ის მაღალი დონე ასოცირდება გულის უკმარისობისა და გულის დაავადებებით სიკვდილიანობის რიცხვის შემცირებასთან.
მედიკოსების თქმით, მოზარდებმა და მოზრდილებმა უნდა მოიხმარონ დაბალი ცხიმიანობის რძის პროდუქტები, როგორიცაა 1%-იანი ცხიმიანობის რძე, დაბალცხიმიანი იოგურტი, რაც უზრუნველყოფს ნაჯერი ცხიმების მცირე რაოდენობით მიღებას გულის დაცვის მიზნით.

http://news.bbc.co.uk

2009.07.29


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006