მედიკოსების თქმით, სპირტიანი სასმელისგან მიღებული სიამოვნება უკუპროპორციულ დამოკიდებულებაშია სასმელის რაოდენობასთან.
კანადელმა მედნიერებმა ჩაატარეს ექსპერიმენტი, რომლის დროს მამრ ვირთხებს შეუყვანეს მარილის ხსნარი და ალკოჰოლი, რის შემდეგ აკვირდებოდნენ ენდორფინების, ენკეფალინებისა და დინორფინების დონეებს. სპირტიანი სასმელის საშუალო და დაბალი დოზები ასოცირდებოდა ბეტა-ენდორფინების მომატებულ პროდუცირებასთან, რასაც უკავშირდება სასიამოვნო შეგრძნებების გაჩენა, ხოლო სპირტიანი სასმელის გადაჭარბებული მიღების შემთხვევაში ბეტა-ენდორფინების პროდუცირება მცირდებოდა.
აღმოჩნდა, რომ ალკოჰოლის მცირე დოზების ზემოქმედებით მღრღნელებში ხდება ტვინის ოპიოიდური ნეიროპეპტიდების დონის მატება, რაც ეიფორიას იწვევს, ხოლო დონის შემცირება უკავშირდება სასმელის დოზის მატებას.
ალკოჰოლის ზომიერი დოზა ეიფორიის განცდის, შფოთვის შემცირებისა და განწყობილების გაუმჯებესების საშუალებას იძლევა მაშინ, როდესაც მაღალი დოზები დამაწყნარებელ ეფექტთან ერთად ჰიპნოზური მოქმედებითა და შფოთვის გაძლიერებით ხასითდება.
მეცნიერების რჩევით, თუ ორი ჭიქა ალკოჰოლური სასმელის მიღების შემდეგ განწყობილება არ გაუმჯობესდა, მაშინ უმჯობესია სმაზე უარის თქმა. მედიკოსების თქმით, ნეირომედიატორების შესწავლის სფერო ფასეულია იმიტომ, რომ შეუძლია ხელი შეუწყოს ალკოჰოლიზმის საწინააღმდეგო საშუალებების შემუშავებას.
http://MIGnews.com
2009.07.01