logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    სტაფილოს ანტიკანცეროგენული მნიშვნელობა

კვლევამ აჩვენა, რომ სტაფილოს ანტიკანცეროგენული პოტენციალი მატულობს ბოსტნეულის დაუჭრელად მოხარშვის შემთხვევაში. მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ მთლიანი სტაფილოს მოხარშვისას მასში 25%-ით მეტი ანტიკანცეროგენული კომპონენტის falcarinol-ის შეკავება ხდება.
კვლევის ხელმძღვანელი დოქტორი კირსტენ ბრანდტი (Kirsten Brandt) ამბობს, რომ სტაფილოს წინასწარი დაჭრით იზრდება ზედაპირი, საიდანაც ხდება საკვები ნივთიერებების უფრო ინტენსიური გადასვლა წყალში ხარშვის დროს. მისივე თქმით, ბოსტნეულის მოხარშვის შემდეგ დაჭრით ხდება როგორც საკვები ნივთიერებების, ასევე საგემოვნო თვისებების უფრო მეტად შენარჩუნება.
ნიუკასტლელმა მეცნიერებმა ოთხი წლის წინ დაადგინეს falcarinol-ის მნიშვნელობა ჯანმრთელობისთვის. სტაფილოს ან falcarinol-ის დიატაზე მყოფ ვირთხებში სიმსივნის განვითარების რისკი ერთი მესამედით ნაკლები აღმოჩნდა საკონტროლო ჯგუფთან შედარებით. ამის შემდეგ მეცნიერები აკვირდებოდნენ დაჭრილი და მოხარშული სტაფილოს ეფექტს.
ბოლო კვლევამ აჩვენა, რომ ტემპერატურის მატებით იღუპება უჯრედები, რომლებიც კარგავდნენ უჯრედშიდა წყლის შეკავების უნარს, რაც თავისთავად იწვევდა falcarinol-ის კონცენტრაციის მატებას, მაგრამ ამავე დროს სუსტდება უჯრედების კედლები და უფრო ადვილად ხდება წყალში ხსნაში უჯრედის შემადგენელი კომპონენტების (შაქარი, ვიტამინი C...) “გამორეცხვაც” და მათთან ერთად იკარგება falcarinol-ის გარკვეული რაოდენობზც. მეცნიერების თქმით, წინასწარ დაჭრილი სტაფილოს შემთხვევაში ზედაპირის არე ბევრად მატულობს, რაც, თავისთავად, იწვევს საჭირო ნივთიერებების დანაკარგის ზრდას.
ბრმა კვლევის საფუძველზე მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ სტაფილოს მთლიანად მოხარშვა გამართლებულია უკეთესი საგემოვნო თვისებების შენარჩუნების თვალსაზრისითაც. როგორც ირკვევა, გათბობისას დაუჭრელ სტაფილოში ხდება გემოს მიმცემი ბუნებრივი შაქრის შემცველობის უფრო მეტად შენარჩუნება.

Sharon Barbour

http://news.bbc.co.uk

2009.06.17


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006