logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ცხელი ჩაის სმა უკავშირდება კიბოს განვითარებას

ცხელი ჩაის სმა უკავშირდება ეზოფაგალური კიბოს განვითარების მომატებულ რისკს, აღნიშნავენ ირანელი მეცნიერები.
ჟურნალში British Medical Journal გამოქვეყნებული კვლევის მიხედვით 70° C-ის ან მასზე მეტი ტემპერატურის შავი ჩაის სმა იწვევს აღნიშნული რისკის მატებას.
ექსპერტთა თქმით, ამ მონაცემებით შეიძლება აიხსნას საყლაპავის კიბოს მაღალი რისკის არსებობა აღმოსავლეთის ზოგ პოპულაციაში.
რძის დამატებით, რასაც დასავლეთი ქვეყნების უმრავლესობაში აქვს ადგილი, სასმელი ცივდება, რაც ამცირებს რისკს.
საყლაპავის კიბო კლავს 500 000-ზე მეტ ადამიანს ყოველწლიურად მსოფლიოში, ხოლო ეზოფაგალური ბრტყელუჯრედოვანი კარცინომა (OSCC) არის კიბოს ყველაზე გავრცელებული ფორმა.
თამბაქო და ალკოჰოლი ის ძირითადი ფაქტორებია, რომელსაც უკავშირდება ეზოფაგალური კიბოს განვითარება ევროპასა და ამერიკაში.
ჩრდილოეთ ირანში მდებარე გოლესტანის პროვინციაში აღიშნება OSCC-ის ერთ-ერთი ყველაზე მაღალი მაჩვენებელი, მოწევისა და ალკოჰოლის მოხმარების დაბალი დონე და მამაკაცების მსგავსად, ქალებშიც ამ დაავადების ანალოგიური გავრცელება.
ირანელმა მეცნიერებმა შეისწავლეს ამ პროვინციის OSCC დიაგნოზის მქონე ავადმყოფებში ჩაის დალევის ჩვევა და შეადარეს ის ჯანმრთელი ადამიანების იგივე მაჩვენებელს.
როგორც გაირკვა, გრილ ან თბილ ჩაისთან (65° C ან ნაკლები) შედარებით ცხელი ჩაის (65-69° C ) მოხმარება ასოცირდებოდა ეზოფაგალური კიბოს განვითარების რისკის ორჯერ მატებასთან, ხოლო ძალიან ცხელი ჩაის (70° C და მეტი) მოხმარება - რისკის რვაჯერ მატებასთან.
მეცნიერების თქმით, ასევე მნიშვნელოვანია ცხელი სასმელის დალევის სისწრაფე. ასოციაციური კავშირები არ იქნა ნანახი მიღებული სასმელის რაოდენობასა და კიბოს განვითარების რისკს შორის.
მკვლევარებმა დამატებით ჩაატარეს ცდა 50 000 მოხალისეზე და შედეგები მიიღეს ანალოგიური.
კვლევის ავტორები ჩაის მომხმარებლებს ურჩევენ თავი შეიკავონ “ქაფქაფა” ჩაის დალევისგან და რამდენიმე წუთი მოითმინონ, სანამ სასმელი ცოტა არ გაგრილდება.

http://news.bbc.co.uk

2009.03.30


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006