logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    მარცვლეული საკვები ხელს უშლის გულის უკმარისობის განვითარებას

დაუღერღავი მარცვლეული პროდუქტები იცავს გულს და ხელს უშლის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარებას. გულის მუშაობაზე მათი დადებითი ზეგავლენა დაამტკიცეს ამერიკელმა კარდიოლოგებმა, რომლებმაც 13 წლის განმავლობაში შეისწავლეს 14 ათასზე მეტი ადამიანის დიეტიური ჩვევები და ჯანმრთელობის მდგომარეობა.
გაცეხვილი ხორბლისაგან დამზადებული ფქვილი, პური, შვრიის ბურღული, გაუსუფთავებელი ბრინჯი ამცირებდა გულის უკმარისობის განვითარების რისკს. ამავდროულად, საკვებად კვერცხის და ცხიმიანი რძის გამოყენება, პირიქით, ხელს უწყობდა არასწორ სისხლის მიმოქცევას და გულის პათოლოგიის განვითარებას.
კვების რაციონი - ჯანმრთელი ცხოვრების ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ფაქტორია, რომელიც ზემოქმედებას ახდენს დაავადებათა ფართო სპექტრზე, მათ შორის გულის იშემიურ დაავადებაზე, სიმსუქნეზე, დიაბეტსა და ჰიპერტონიაზე, ამბობენ მედიკოსები. მათ დაადგინეს, რომ მარცვლეული პროდუქტები 7%-ით ამცირებენ გულ-სისხლძარღვთა ფუნქციის მოშლის რისკს. რძის პროდუქტები 8%-ით ზრდიან ამ რისკს, ხოლო დიდი რაოდენობით კვერცხის გამოყენება რეგულარული კვების დროს 23%-ით ზრდიდა გულ-სისხლძარღვთა დარღვევების რისკს.
კვლევა ტარდებოდა მინესოტას უნივერსიტეტის ექიმების მიერ ჩრდილოეთ კაროლინის უნივერსიტეტის მედიკოსებთან თანამშრომლობით. მედიკოსები გვახსენებენ, რომ მხოლოდ ამერიკის შეერთებულ შტატებში დაახლოებით 5მლნ გულის უკმარისობით დაავადებული ადამიანი ცხოვრობს.

http://Ami-tass.ru

2008.10.30


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006