logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    წითელი თევზი მხედველობის შენარჩუნებას უწყობს ხელს

მეცნიერების აზრით, ცხიმიანი თევზის მინიმუმ კვირაში ერთხელ მიღება მნიშვნელოვნად ამცირებს ხანდაზმულ ასაკში თვალის პათოლოგიების განვითარების რისკს და ხელს უშლის მაკულის დეგენერაციას, რომელიც ასაკობრივ ცვლილებებთან დაკავშირებული მხედველობის გაუარესებისა და ნაადრევი სიბრმავის ძირითად მიზეზს წარმოადგენს. მეცნიერები ჩატარებულ კვლევებში სწავლობდნენ კავშირს ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავეებით მდიდარი თევზების მოხმარებასა და მხედველობას შორის.
ლონდონის ჰიგიენისა და ტროპიკული მედიცინის სპეციალისტებმა დაადგინეს, რომ ამ პროდუქტის გამოყენება კვირაში ერთხელ 50%-ით ამცირებს მხედველობის გაუარესების რისკს 60 წლის ასაკის ზემოთ. ექსპერტების აზრით, მხედველობისთვის სასარგებლო თვისებები აქვს მხოლოდ წითელ თევზს, ხოლო თეთრი თევზის ხშირი გამოყენება, ყოველდღიურად 300 მგ და მეტი, პირიქით, 70%-ით ზრდის თვალის ბადურას დაზიანების რისკს.
ორაგულისა და სკუმბრიის ტიპის ცხიმიანი თევზის ყოველკვირეული გამოყენება უზრუნველყოფს ორგანიზმს დაახლოებით 500 მგ ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავეებით. ინგლისელი ექიმები თვალის პრობლემებთან დაკავშირებით გვირჩევენ უპირატესობა მივანიჭოთ არა ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავეების მედიკამენტოზურ დანამატებს, არამედ მისი ბუნებრივი წყაროს გამოყენებას.

http://www.zdorovih.ne

2008.09.18


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006