logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    B6 ვიტამინი ხელს უშლის პარკინსონიზმის განვითარებას

B6 ვიტამინით მდიდარი პროდუქტების მიღებას შეუძლია შეამციროს პარკინსონიზმის განვითარების რისკი, - ასეთ დასკვნამდე მივიდნენ მეცნიერები ქალაქ როტერდამში არსებული ერაზმის სამედიცინო ცენტრიდან (Neurology). მათ მიერ ჩატარებული კვლევის დროს 55 წლის ასაკს გადაცილებულმა 5289 მოხალისემ რომლებიც არ იყვნენ დაავადებულნი პარკინსონიზმით, უპასუხა შეკითხვებს ჩვეული კვებითი რაციონისა და საყვარელი კერძების შესახებ.
მეცნიერებს აინტერესებდათ მათ რაციონში არსებული B6, В12 ვიტამინებისა და ფოლიუმის მჟავის შემცველი პროდუქტების მოცულობა. ყველა ამ ნივთიერებას შეუძლია შეამციროს ჰომოცისტეინის დონე, ამინომჟავისა, რომელსაც ზოგიერთი მონაცემების მიხედვით, შეუძლია გამოიწვიოს თავის ტვინის უჯრედების დაზიანება. მკვლევარებმა მონიკა ბრეტელერის ხელმძღვანელობით გამოთქვეს ვარაუდი, რომ ჩამოთვლილ ვიტამინებს შეუძლიათ შეამცირონ პარკინსონიზმის განვითარების რისკი.
10-წლიანი დაკვირვების პერიოდის განმავლობაში პარკინსონიზმი დიაგნოსტირებული იქნა 72 ადამიანში. მას შემდეგ, რაც მეცნიერებმა ერთმანეთს შეადარეს არსებული მონაცემები, აღმოჩნდა, რომ ის ადამიანები რომლებიც საკვებად იღებდნენ B6 ვიტამინით მდიდარ მეტ პროდუქტებს, 2-ჯერ და უფრო ნაკლებად (54%-ით) ავადდებოდნენ პარკინსონიზმით იმ ადამიანებთან შედარებით, რომლებიც იღებდნენ ასეთ პროდუქტების მინიმალურ რაოდენობას. რაც შეეხება B12 ვიტამინს და ფოლიუმის მჟავას, მათი მიღება არ ცვლიდა ამ დაავადების განვითარების რისკს.
ასეთი შედეგების მიღების შემდეგ ჰოლანდიელმა მეცნიერებმა უარი თქვეს თავდაპირველად არსებულ ჰიპოთეზაზე, რომლის მიხედვითაც B6 ვიტამინის დადებითი ეფექტი ჰომოცისტეინის დონეზე მის ზემოქმედებაზეა დაკავშირებული. მათ გამოთქვეს ვარაუდი, რომ ამ ვიტამინის დადებითი ეფექტი შეიძლება დაკავშირებული იყოს მის უნართან, დაიცვას ტვინის უჯრედები მეტაბოლიზმის პროდუქტების - თავისუფალი რადიკალების, მავნე ზეგავლენით გამოწვეული დაზიანებებისაგან.
В6 ვიტამინის წყაროს წარმოადგენს ხილი და ბოსტნეული, კერძოდ კი ისპანახი, კარტოფილი, ყვავლლოვანი კომბოსტო, სტაფილო, ავოკადო, ბანანი, ნიგოზი და მიწის თხილი, ასევე ხორცის ზოგიერთი პროდუქტი, კვერცხი და ღვიძლი. გარდა ამისა, ეს ვიტამინი გარკვეული რაოდენობით წარმოიქმნება ადამიანის ნაწლავებშიც მიკროორგანიზმების ცხოველმყოფელობის შედეგად.

http://www.Mednovosti.Ru

2006.08.08


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006