logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    შავი შოკოლადი და მოცვი ხელს უშლის შაქრიანი დიაბეტის განვითარებას და ზედმეტი კილოგრამების დაგროვებას

შავი შოკოლადი და მოცვი არამარტო სასარგებლოა ჯანმრთელობისათვის, არამედ ამ ორ პროდუქტს შეუძლია წინ აღუდგეს დიაბეტის განვითარებას და ზედმეტი კილოგრამების დაგროვებას, - ასეთი შედეგები გამოაქვეყნეს მკვლევარებმა სტოკჰოლმის კაროლინის უნივერსიტეტისა და ერებრუს უნივერსიტეტებიდან
ამ სამედიცინო ცენტრებში ჩატარებული ექსპერიმენტების მონაწილეებს შესთავაზეს რამოდენიმე სორტის შოკოლადი. თეთრი და რძიანი შოკოლადისაგან განსხვავებით, 85%-იანი მწარე შოკოლადი თითქმის არ მოქმედებდა სისხლში შაქრისა და ინსულინის დონეზე. ასეთივე დადებითი ეფექტი აღმოაჩნდა მოცვის უშაქრო სასმელს.
გარდა ამისა, მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ სხვადასხვა სორტის შოკოლადი ასევე სხვადასხვანაირად მოქმედებდა სხვადასხვა სქესის წარმომადგენლებზე. მაგ. მამაკაცებისათვის ყველაზე ნაკლებად სასარგებლო აღმოჩნდა თეთრი შოკოლადი, ხოლო ქალებისათვის კი - რძიანი.
”ეს ძალიან საინტერესო შედეგებია. ჩვენ ვხედავთ, რომ დიაბეტისა და ჭარბი წონის მქონე ადამიანებს შეიძლება ვურჩიოთ შავი შოკოლადის მიღება. ცხიმების გადამუშავება ღვიძლში სხვადასხვანაირად მიმდინარეობს ქალებსა და მამაკაცებში, რითაც შეიძლება აიხსნას სხვადასხვა სორტის შოკოლადების მიღებას შორის არსებული განსხვავება”, - ამბობს პროფესორი კერსტინ ბისმარი.
მეცნიერები ექსპერიმენტებს გააგრძელებენ ამა წლის შემოდგომაზე. ისინი შეეცდებიან გამოარკვიონ, როგორ მოქმედებს კარგი საკვები და სასიამოვნო გარემოს სუბიექტური აღქმა დიაბეტით დაავადებული ადამიანების ჯანმრთელობაზე.
საცდელ ჯგუფი შედგება 160 ადამიანისაგან, რომლებშიც მედიკოსები გაზომავენ შაქრისა და ცხიმების შემცველობას სისხლში, ასევე სტრესის დონეს სადილობამდე და სადილის შემდეგ განსხვავებული მენიუსა და სერვირების პირობებში.

http://medlinks.ru

2008.08.18


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006