logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ხილის წვენი ათეროსკლეროზის წინაღმდეგ

ფრანგმა მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ყურძენს, ვაშლს და მათ წვენებს შესწევთ ათეროსკლეროზის შეჩერების უნარი. ამასთან გამოვლინდა, რომ წვენები უკეთესად აფერხებენ ათეროსკლეროზის განვითარებას, ვიდრე თვითონ ხილი.
როგორც მონპელიეს უნივერსიტეტის თანამშრომელმა და კვლევის ხელმძღვანელმა, კელი დეკორდემ განაცხადა, პირველად იქნა მიღებული მონაცემები იმის შესახებ, რომ დამუშავებულ მდგომარეობაში ხილი უფრო სასარგებლო შეიძლება იყოს, ვიდრე ცოცხალი სახით. ადამიანები უფრო ხშირად ხილს დამუშავებული სახით მიირთმევენ, თუმცა აქამდე ჩატარებული კვლევები მხოლოდ ცოცხალ ხილს შეეხებოდა.
იმისათვის, რომ დაედგინათ ხილის და მათი წვენების ანტიოქსიდანტური თვისებები, მკვლევარები საცდელ ცხოველებს აძლევდნენ ყურძენს და მის წვენს, აგრეთვე ვაშლს და ვაშლის წვენს. ამასთან, ისინი იღებდნენ ისეთ საკვებს, რომელიც ხელს უწყობდა ათეროსკლეროზის განვითარებას. საკონტროლო ჯგუფის ცხოველები კი ჩვეულებრივი საკვებით იკვებებოდნენ.
მიღებული ხილის რაოდენობა შემდეგი იყო: 3 ვაშლი, 3 მარცვალი ყურძენი და 4 ჭიქა წვენი დღეში.
ყურძენსა და ვაშლში ერთი და იგივე რაოდენობით შედის ფენოლების ანტიოქსიდანტები, თუმცა წითელი ყურძნის წვენში ანტიოქსიდანტების რაოდენობა 2,5-ჯერ აღემატება ვაშლის წვენში შემავალი ანტიოქსიდანტების რაოდენობას.
იმ ცხოველებში, რომლებიც იღებდნენ ხილს და ხილის წვენებს, ქოლესტერინისა და ოქსიდაციური სტრესის დონე გაცილებით დაბალი იყო. ამასთან, აორტაში ცხიმოვანი გროვების რაოდენობაც მნიშვნელოვნად იყო შემცირებული. ყველაზე ეფექტურად ათეროსკლეროზს ებრძოდა წითელი ყურძნის წვენი, მეორე ადგილზე იყო თვითონ ყურძენი, მესამეზე – ვაშლის წვენი, ხოლო მეოთხე ადგილს კი ვაშლი იკავებდა.
მკვლევარები აცხადებენ, რომ პროდუქტის ანტიოქსიდანტური თვისებები პირდაპირ კავშირშია მასში შემავალი ფენოლების რაოდენობასთან. გარდა ამისა, დიდი მნიშვნელობა ენიჭება სხვა ანტიოქსიდანტებსაც, მაგ. კაროტინოიდებს და C-ვიტამინს.
ამგვარად, კვლევის შედეგების მიხედვით შეიძლება დავასკვნათ, რომ ხილი და მისი წვენები მნიშვნელოვან როლს ასრულებს გულ-სისხლძარღვოვანი დაავადებების პრევენციაში.

http://www.medlinks.ru

2008.05.19


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006