logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    საკვებში შემავალმა რკინამ შესაძლოა შეანელოს ბავშვის გონებრივი განვითარების პროცესი

მიჩიგანის უნივერსიტეტის მკვლევარები მივიდნენ იმ დასკვნამდე, რომ რკინამ, რომელსაც უმატებენ ბავშვთა კვებას ანემიის თავიდან აცილების მიზნით, შესაძლოა შეაფერხოს გონებრივი განვითარება.
როგორც ცნობილია, აშშ-ში ბავშვთა კვებას ჩვეულებრივ უმატებენ რკინას შემდეგნაირი გათვლით: 12მგ 1 ლიტრზე, ევროპაში კი ამ ელემენტს ოდნავ ნაკლები დოზით იღებენ. ეს ზომები მიიღება იმ მიზნით, რომ თავიდან იქნას აცილებული რკინადეფიციტური ანემია, რომელიც გამოწვეულია ჰემოგლობინის უკმარისობით.
როგორც კვლევის ავტორმა და მიჩიგანის უნივერსიტეტთან არსებული ადამიანის ზრდისა და განვითარების ცენტრის წარმომადგენელმა, პროფ. ბეტსი ლოზოფმა განაცხადა, ახალი კვლევის შედეგები მოულოდნელი აღმოჩნდა მათთვის, ვინაიდან აქამდე ითვლებოდა, რომ ბავშვთა განვითარების პრობლემები ხშირ შემთხვევაში სწორედ რკინის დეფიციტით იყო გამოწვეული.
მეცნიერებმა გამოიკვლიეს ჩილეში მცხოვრები 494 ბავშვი. ისინი დაყვეს ორ ჯგუფად. პირველი ჯგუფი იღებდა 12მგ რკინას 1 ლიტრ საკვებზე, ხოლო მეორე კი – 2,3მგ-ს. დაკვირვება 1,5 წლიდან 10 წლამდე გრძელდებოდა.
როგორც პროფ. ლოზოფი აცხადებს, ბავშვთა უმეტესობამ, რომელიც რკინას იღებდა აშშ-ში მიღებული დოზით, არ აჩვენა დაბალი შედეგები გონებრივი განვითარების მხრივ. თუმცა, გამოკვლეულთა დაახლოებით 5%-ში, რომლებსაც 6 თვის ასაკში ჰქონდათ ჰემოგლობინის მაღალი მაჩვენებელი, რაც თავის მხრივ მოწმობს ორგანიზმში რკინის საკმაო რაოდენობაზე, არც ისე კარგი შედეგები დაფიქსირდა.
მეცნიერები აცხადებენ, რომ ეს საკითხი საჭიროებს დამატებით შესწავლას, ხოლო მშობლებს კი ურჩევენ უფრო მეტი პასუხისმგებლობით მოეკიდონ თავიანთი პატარების საკვების არჩევას.

http://www.medlinks.ru

2008.05.08


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006