logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


უმი და მოხარშული ბოსტნეული


დიეტოლოგიის ნებისმიერ წიგნში შეიძლება ამოვიკითხოთ, რომ უმი ბოსტნეული გაცილებით სასარგებლოა, ვიდრე მოხარშული. მაგრამ ეს ყოველთვის ასე როდია. აღმოჩნდა, რომ მაგ., მოხარშული სტაფილოდან ჩვენ ვითვისებთ 5-ჯერ მეტ კაროტინოიდებს, ვიდრე უმიდან. ასეთ დასკვნამდე მივიდნენ ინგლისელი მეცნიერები საკვების კვლევის ინსტიტუტიდან.
საქმე იმაშია, რომ ხარშვის დროს სტაფილოს უჯრედების კედლები (ასევე ბევრი სხვა ბოსტნეულისაც) რბილდება, რაც ხელს უწყობს შეთვისებას. მაგ. ბროკოლისა და ისპანახისაგან კულინარული დამუშავების შემდეგ ადამიანი იღებს კაროტინოიდების 10-30%-ს, ხოლო უმისაგან მხოლოდ - 2-3%-ს. უმი ბოსტნეულის ორთოდოქსი მოყვარულები, რა თქმა უნდა, შეგვეწინააღმდეგებიან და იტყვიან, რომ თერმული დამუშავების დროს ვიტამინები იკარგება. სინამდვილეში, ვიტამინების ნაწილი მართლაც იკარგება მაგრამ, სამაგიეროდ, დარჩენილი ვიტამინების შეთვისება გაცილებით უკეთ ხორციელდება, ვიდრე უმი ბოსტნეულის შემთხვევაში.

http://Medicus.ru


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006