logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


არასწორი კვების მნიშვნელობა სიმსივნის განვითარებისათვის


ფორთოხალი სწორი კვების სიმბოლოდაა მიჩნეული. მკვლევარებმა გამოავლინეს ქრონიკული დეგენარაციული დაავადებებისაგან, მათ შორის სიმსივნისაგან, ხმელთაშუაზღვის დიეტის დამცველი თვისებები. კვების ეს ფორმა გამოირჩევა ციტრუსების ჭარბი გამოყენებით და როგორც ვარაუდობენ, ეს განპირობებულია ციტრუსების ანტიოქსიდანტური მოქმედებით.
იტალიაში ჩატარდა კვლევა კვების ხასიათის ზეგავლენის გამოსავლენად იმ გარე ფაქტორებზე, რომლებიც აზიანებენ დნმ-ს. ეპიდემიოლოგ პაოლო ვინეისის თქმით, მისმა ჯგუფმა დაადგინა, რომ გენების მიერ მიყენებული ზიანი ნაკლებია იმ პირებში, რომლებიც მოიხმარდნენ ბეტა-კაროტინს, ვიტამინ E-ს და სხვ. ანტიოქსიდანტებს დიდი რაოდენობით, განსაკუთრებით სპეციფიკური გენეტიკური ნაკრების შემთხვევაში.
ოთხმოციან წლებში ბრიტანელი მეცნიერები დოლი და პიტოი დაინტერესდნენ კიბოს წარმოშობაზე გარე ფაქტორების (კვების ჩათვლით) ზეგავლენის საკითხით და დაადგინეს, რომ კიბოს განვითარების შემთხვევათა 35% დაკავშირებული იყო არასწორ კვებასთან. შემდგომი კვლევების საფუძველზე მეცნიერები მივიდნენ დასკვნამდე, რომ თუ მოსახლეობა უარს იტყვის კვების მავნე გადახრებზე (ცხიმების გადაჭარბებული რაოდენობა, ხილისა და ბოსტნეულის სიმცირე, ჭარბი ალკოჰოლი) და დაიცავს რეკომენდებულ რაციონს, კიბოთი დაავადების შემთხვევები შემცირდება 30%-ით. ამ მიმართულებით კვლევები კვლავ გრძელდება.
რეკომენდებული რაციონი გულისხმობს ბალანსირებულ კვებას, ხილის, ბოსტნეულის (განსაკუთრებით, მწვანილი) დიდი რაოდენობით მოხმარებას, ალკოჰოლის, ცხიმების (განსაკუთრებით, ცხოველური ცხიმები) ზომიერ მიღებას, შებოლილი და დამწნილებული საკვების შემცირებას, სხეულის წონის შენარჩუნებას.
მეცნიერები აღნიშნავენ, რომ არასწორი კვების შემთხვევაში განსაკუთრებით მაღალია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის, ასევე მკერდის, ფილტვებისა და
შარდის ბუშტის სიმსივნეების განვითარების რისკი.

http://Inopressa.ru


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006