logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    მეცნიერები წითელი ხორცის მიღების შემცირებას გვირჩევენ

მეცნიერთა თქმით, წითელი ხორცი ჯანმრთელობისთვის სახიფათოა და მასზე უარის თქმა, ნაადრევი სიკვდილის რისკს ამცირდებს. სინგაპურელმა მკვლევარებმა ექსპერიმენტის შედეგად დაადგინეს, რომ წითელი ხორცის რეგულარული მოხმარება თირკმლის უკმარისობის განვითარების ალბათობას მნიშვნელოვნად ზრდის. კარგი კი ის არის, რომ თუნდაც კვირაში ერთხელ მისი ერთი პორციის სხვა ცილოვანი პროდუქტით, მაგალითად, თევზით ან პარკოსნებით, ჩანაცვლება, რისკს ამცირებს.
პროფესორი ვუნ-პუაი კო (Woon-Puay Koh) და კვლევის ჯგუფის სხვა წევრები 15,5 წლის მანძილზე ექსპერიმენტის მონაწილეებს აკვირდებოდნენ. სულ კვლევაში 63 ათასი ადამიანი მონაწილეობდა, რომლებიც ავსებდნენ სპეციალურ კითხვარს და აფიქსირებდნენ ინფორმაციას რაციონისა და ყოველდღიურად მოხმარებული ცილების რაოდენობის შესახებ. 97% შემთხვევაში მონაწილეები ღორის ხორცს მიირთმევდნენ, ხოლო ცილის სხვა წყაროებიდან - ფრინველის ხორცს, თევზს, ზღვის პროდუქტებს, კვერცხს, რძის პროდუქტებს, სოიოსა და პარკოსნებს.
აღმოჩნდა, რომ ვინც წითელ ხორცს ყველაზე დიდი რაოდენობით იღებდა, თირკმლის უკმარისობის განვითარების რისკი 40%-ით მეტი ჰქონდათ წითელი ხორცის იშვიათად მომხმარებლებთან შედარებით. სხვა ცილოვანი პროდუქტების გამოყენებასა და თირკმლის პრობლემებს შორის კავშირი არ გამოვლინდა. წითელი ხორცის კვირაში მხოლოდ ერთი პორციის ქათმის ან ინდაურის ხორცით ჩანაცვლება რისკს 62%-ით ამცირებდა.
მეცნიერები ადამიანებს ურჩევენ, გადახედონ საკვებ რაციონს, წითელი ხორცი შეძლებისდაგვარად უფრო იშვიათად გამოიყენონ და იგი სხვა ცილოვანი პროდუქტებით ჩაანაცვლონ.

http://medportal.ru

2016.07.15


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006