logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    მიირთვით თბილი საკვები

მეცნიერებმა ჯერ კიდევ გასული საუკუნის 60-იან წლებში დაამტკიცეს, რომ კუჭში საკვების დაყოვნების დრო დამოკიდებულია მის ტემპერატურაზე.
როდესაც საკვები თბილია, მისი გადამუშავება ხდება ორი-სამი საათის განმავლობაში, რაც ნიშნავს, რომ ხდება მსხვილი ცილოვანი მოლეკულების სრულყოფილად დაშლა ამინომჟავეებად. ცივი საკვები კუჭში ბევრად ნაკლებ დროს ყოვნდება, რის გამოც გაძნელებულია საკვების ნორმალური გადამუშავება.
გადაუმუშავებელი ცილები ხვდება წვრილ ნაწლავში, სადაც უნდა მოხდეს საკვების შეწოვა, მაგრამ მას ამის უნარი არ გააჩნია. უფრო მეტიც, იქ, სადაც უნდა მოქმედებდნენ ბატერიები, რომლებიც მხოლოდ ნახშირწყლების გახლეჩვაში მონაწილეობენ, მრავლდებიან ისეთი ბაქტერიები, რომლებიც ბინადრობენ ხორცზე და სხვა ცხოველურ ცილებზე. შედეგად ყალიბდება დისბაქტერიოზი, ირღვევა ნივთიერებათა ცვლა, ვითარდება სხვადასხვა დაავადებები, მათ შორის სიმსუქნე.
რასაკვირველია, არაფერი დაშავდება, თუკი იშვიათად მიირთმევ ცივ სუფს ან ნაყინს, მაგრამ მუდმივად ”ფასტ-ფუდის” ტიპის საკვების მიღება და ამავროულად, ცივი გაზიანი სასმელის დაყოლება შეიძლება სავალალო შედეგებით დასრულდეს.

http://utro.ua

2010.12.03


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006