logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ნახშირწყლებს მეტი ზიანის მოტანა შეუძლიათ, ვიდრე ნაჯერ ცხიმოვან მჟავეებს

ნახშირწყლებს შეუძლიათ მეტი ზიანი მიაყენონ გულს, ვიდრე ნაჯერ ცხიმებს. ამ დასკვნამდე მივიდნენ დანიელი მეცნიერები ქალაქ ორხუსის საუნივერსიტეტო კლინიკიდან.
კვლევამ, რომელშიც მონაწილეობდა 53 ათასი დანიელი, აჩვენა, რომ კვების ცხიმოვანი რეჟიმის ნახშირწყლოვანით შეცვლამ გამოიწვია სისხლში თრომბების განვითარების რისკის ზრდა 33%-ით. პირიქით, თეთრი პურის შეცვლა გაუცეხვავი ხორბლის ან ჭვავის პურით მნიშვნელოვნად ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.
”განსაკუთრებით ყურადსაღებია გამოსაყენებელი ნახშირწყლებისა და ცხიმების ხარისხი, - აღნიშნავს კვლევის ერთ-ერთი ხელმძღვანელი მარიანა ურე იაკობსენი. - დღემდე მიღებული იყო, რომ საშიში იყო ცხიმებით მდიდარი პროდუქტები, ხოლო ნახშირწყლებს დიდ როლს არ ანიჭებდნენ”.
დანიელ მეცნიერებს მხარი დაუჭირა ჰარვარდის უნივერისიტეტის პროფესორმა ფრენკ ჰიუმ, რომელიც თვლის, რომ აუცილებელია გადაიხედოს დასავლეთში გავრცელებული თვალსაზრისი, რომლის მიხედვითაც უნდა მივიღოთ ნაკლები ნაჯერი ცხიმები და მეტი ნახშირწყლები. ”დასავლეთის ქვეყნების რაციონში ჭარბობს გადამუშავებული ნახშირწყლები, რომლებსაც შეიცავს პიცა, თეთრი პური, ბრინჯი და შაქარი”, - ნათქვამია სტატიაში, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში "American Journal of Clinical Nutrition".

http://Ami-tass.ru

2010.06.16


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006