logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ყველი - ცილისა და ვიტამინების წყარო

ყველი, უპირველეს ყოვლისა, ვიტამინებით მდიდარი პროდუქტია. იგი დიდი რაოდენობით შეიცავს А და В ვიტამინებს, ასევე ამინომჟავეებს - ტრიპტოფანს, მეთიონინს და ლიზინს, რომელთა გარეშეც ორგანიზმს არ შეუძლია არსებობა.
მაგარ ყველში დიდი რაოდენობითაა კალციუმი, ფოსფორი და თუთია. კალციუმის დღიური ნორმის მისაღებად საკმარისია დღეში მხოლოდ 80გ ყველის მირთმევა.
რაც შეეხება ცილებს, მისი შემცველობა ყველში 22%-ს აღწევს. ყველი წარმოადგენს ცილების საუკეთესო, უნივერსალურ წყაროს. ამასთან, ცილა, რომელსაც შეიცავს ყველი, პრაქტიკულად მთლიანად შეითვისება ადამიანის მიერ, ვინაიდან ყველის მომწიფების პროცესში ეს ცილა ხსნადი ხდება.
გარდა ამისა, ყველი შეიცავს ცილა კაზეინს, რომელიც წარმოქმნის კაზომორფინებს - ნივთიერებებს, რომლებიც ემსგავსება მორფინს, მხოლოდ ორგანიზმზე მსგავსი ზემოქმედების მიუხედავად, მათ არ გააჩნიათ ნარკოტიკისთვის დამახასიათებელი ნეგატიური თვისებები. ყველი ასევე შეიცავს ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც ამცირებენ კიბოს განვითარების რისკს.
ძველი რომაელები ყველს თვლიდნენ არამარტო შესანიშნავ საშუალებად საკვების მოსანელებლად, არამედ როგორც შესანიშნავ საშუალებას მოწამვლის წინააღმდეგაც!
ცნობილია, რომ კავკასიის ზოგიერთ ხალხს ჩვეულებად ქონდა საქორწილო სუფრაზე მძაფრი სუნის მქონე ყველის დადება, ვინაიდან, მათი რწმენით, ასეთი ყველი აფროდიზიაკს წარმოადგენს. თუმცა, ეს წარმოდგენა შეიძლება დადასტურებას საჭიროებდეს. ამისგან განსხვავებით, ზუსტად არის დადგენილი სხვა რამ: ვისაც აქვს ალერგია რძეზე, სავსებით მშვიდად შეუძლია საკვებად ყველის მიღება. ძროხის რძეზე ალერგიას პრაქტიკულად იწვევს მხოლოდ ლაქტოზა, რომელსაც რძე დიდი რაოდენობით შეიცავს, მაგრამ ის საერთოდ არ არის ყველში, განსხვავებით სხვა სასარგებლო ნივთიერებებისაგან და თვისებებისაგან, რომლებსაც ყველი თითქმის უცვლელად იღებს რძიდან.

http://gigamir.net

2010.02.23


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006