logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    მწვანე ჩაის მოხმარება ამცირებს მოწევით ინდუცირებული ფილტვის კიბოს განვითარების რისკს

მწვანე ჩაის შეუძლია ფილტვის კიბოს განვითარებაზე მოწევის ეფექტის მოდულირება, აცხადებენ ტაივანელი მეცნიერები რანდომიზებული კვლევის შედეგების საფუძველზე.
“ფილტვის კიბო სიკვდილიანობის წამყვანი მიზეზია ტაივანში, ” - ამბობს კვლევის ხელმძღვანელი აი-სინ ლინი (I-Hsin Lin) - “ჩაი, განსაკუთრებით მწვანე ჩაი, დიდ ყურადღებას იპყრობს მასში არსებული ძლიერი ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე პოლიფენოლების და გამოვლენილი სიმსივნის განვითარების საწინააღმდეგო ინჰიბიტორული აქტივობის გამო”.
კვლევაში მონაწილეობდა ფილტვის დიაგნოზის მქონე 170 პაციენტი და 340 ჯანმრთელი ადამიანი (საკონტროლო ჯგუფი). ისინი გამოკითხულნი იყვნენ დემოგრაფიული მახასიათებლების, მოწევის ჩვევის, მწვანე ჩაის მოხმარების, ხილისა და ბოსტნეულის გამოყენების, საკვების მომზადების თავისებურების და ფილტვის კიბოს ოჯახური ისტორიის დადგენის მიზნით. მონაწილეები, ასევე, დაყვეს გენოტიპის მიხედვით: ინსულინის მსგავს ზრდის ფაქტორებზე - IGF1, IGF2 და IGFBP3 დამოკიდებულებით, რომლებიც, როგორც ცნობილია, კიბოს განვითარების რისკთან ასოცირდება.
მწეველებსა და არამწეველებს, რომლებიც არ სვამდნენ მწვანე ჩაის, აღენიშნებოდათ ფილტვის კიბოს განვითარების რისკის 5,16-ჯერ მატება იმათთან შედარებით, ვინც ერთ ფინჯან მწვანე ჩაის მაინც სვამდა ყოველდღიურად. მწეველებს შორის, ვინც საერთოდ არ მოიხმარდა მწვანე ჩაის, კიბოს განვითარების რისკი მატულობდა 12,71-ჯერ, იმათთან შედარებით, ვინც ერთ ფინჯან მწვანე ჩაის მაინც სვამდა ყოველდღიურად.
მეცნიერები ვარაუდობენ გენეტიკის მნიშვნელობას ზ.ა რისკისთვის. მწვანე ჩაის მომხმარებელი IGF1 (CA)19/(CA)19 და (CA)19/X-ზე არადამოკიდებული პირები ავლენენ ფილტვის კიბოს განვითარების 66%-ით ნაკლებ რისკის, ვიდრე მწვანე ჩაის მომხმარებელი IGF1 X/X გენოტიპის მქონე პირები.
ძლიერ მწეველებს, IGF1, IGF2 და IGFBP3 გენოტიპით, ასევე, აღენიშნებათ ფილტვის კიბოს განვითარების მომატებული რისკი IGF1, IGF2 და IGFBP3-ზე არადამოკიდებულ არამწეველებთან შედარებით.

http://www.elements4health.com

2010.01.15


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006