logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ფსტის თხილის მოხმარება აუმჯობესებს ქოლესტერინის დონეს

ოთხი მსხვილი კვლევის შედეგების მიხედვით ფსტის თხილის (“ფისტაშკი”) ხშირი მოხმარება ასოცირდება გულის კორონარული დაავადების რისკის 30-50%-ით შემცირებასთან. შესაძლო მექანიზმი მოიცავს LDL ქოლესტერინის დონის დაქვეითებას, E ვიტამინის ანტიოქსიდანტურ აქტივობას და აზოტის ჯანგის ენდოთელიუმსა და თრომბოციტების ფუნქციაზე ზემოქმედებას.
მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ფსტის თხილში საკმაოდ მაღალია ფიტოსტეროლების შემცველობა (დაახლოებით, 270-290 მგ/100 გ). ფიტოსტეროლები მცენარეული კომპონენტებია, რომელსაც აქვს ქოლესტერინის მსგავსი ქიმიური სტრუქტურა და მისგან განსხვავდება მხოლოდ დამატებითი მეთილისა და ეთილის ჯგუფის არსებობით. ფიტოსტეროლები ამცირებს ქოლესტერინის აბსორბციას, რაც ხელს უწყობს ცირკულირებადი ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
ცხოველებზე ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ დღიური კალორიების 20%-ის შესაბამისი ფსტის თხილის მოხმარება მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს მაღალი სიმკვრივის ლიპოპროტეინების (HDL) და ქოლესტერინის მთლიანი რაოდენობის HDL ქოლესტერინთან შეფარდების დონეს და ახდენს LDL ქოლესტერინის ჟანგვის ინჰიბირებას. HDL ხელს უწყობს ქოლესტერინის სხეულიდან განდევნას მისი ღვიძლში ტრანსპორტირებით. ქოლესტერინის მთლიანი რაოდენობის HDL ქოლესტერინთან შეფარდებით ხდება ათეროსკლეროზის განვითარების რისკის დადგენა. ფსტის თხილის მოხმარება ზრდის შრატის პარაოქსონაზის აქტივობას 35%-ით და არილესთერაზას აქტივობას – 60%-ით. ეს ორივე ფერმენტი ახდენს LDL ქოლესტერინის ჟანგვის ინჰიბირებას. დაჟანგული ქოლესტერინი იწვევს ქოლესტერინის მთლიანი რაოდენობის მატებას და ხელს უწყობს ათეროსკლეროზული პროცესების განვითარებას უფრო მეტად ვიდრე დაუჟანგავი ქოლესტერინი.
სხვა კვლევებით დადასტურდა ფსტის თხილის მოხმარებით ლიპიდური პროფილის გაუმჯობესება. ყველა კვლევაში გამოყენებული იყო მოუხალავი თხილი, როგორც ირკვევა, მოხალვა უარყოფითად მოქმედებს თხილის ანტიოქსიდანტურ აქტივობაზე.

http://www.elements4health.com

2009.09.30


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006