logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    შოკოლადისგან წარმოებული ყველა პროდუქცია სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის

შოკოლადისგან წარმოებულ პროდუქციაში, როგორიცაა შოკოლადის ჭიქური, კაკაოს სასმელები, ცხელი შოკოლადი და შოკოლადის ნამცხვარი, ხდება კაკაოში არსებული სასარგებლო ფლავონოლების 85%-ზე მეტის შენარჩუნება. აშშ-ის ჯანმრთელობისა და კვების ცენტრის მტკიცებით, შოკოლადის ტორტებშიც კი ხდება ფლავონოლების ანტიოქსიდანტური აქტივობის შენარჩუნება.

ადრე ჩატარებული კვლევებით აღნიშნული იყო, რომ ცხობის პროცესში იკარგებოდა დამცველი ფლავონოლების 50%-დან 95%-მდე. შემდგომში აღმოჩნდა, რომ ტორტისა და ნამცხვრებისთვის ცომის მომზადებისას საჭმელი სოდის გამოყენება ზრდიდა pH-ის დონეს, რაც იწვევდა ანტიოქსიდანტების დაკარგვას. მკლვლევარების რჩევით, საკონდიტრო ნაწარმებისთვის უმჯობესია საჭმელი სოდის სხვა საშუალებით ჩანაცვლება, რომ უზრუნველყოფილი იყოს pH-ის ნორმალური დონე და კაკაოს სასარგებლო შემადგენლობის საკმარისი რაოდენობა.

სპეციალისტები თვლიან, რომ შოკოლადისგან წარმოებულ სხვადასხვა პროდუქციაში კაკაოს ფხვნილის გამოყენებით არ ხდება კაკაოს ინგრედიენტების ორგანიზმისთვის დამცველობითი თვისებების დაკარგვა. სწორედ ამიტომ, ექსპერტები ამტკიცებენ, რომ ბუნებრივი ფლავონოლების მიღებისთვის არ არის აუცილებელი მხოლოდ ნატურალური მწარე შოკოლადის მიღება, არამედ ეს შესაძლებელია უზრუნველყოფილი იყოს კაკაოსგან წარმოებული სხვადასხვა პროდუქციითაც.

http://ami-tass.ru

2009.08.19


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006