logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ბავშვებში სიმსუქნის ძირითადი მიზეზი - მშობლების ცუდი მაგალითი

ძირითადი მიზეზი, თუ რატომ ჭამენ ბავშვები უფრო მეტად ბურგერებსა და ”ფრი”-კარტოფილებს, ვიდრე ხილსა და ბოსტნეულს, შეიძლება მშობლები იყვნენ. კალიფორნიის უნივერსიტეტის (აშშ) მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ბავშვები უფრო მეტი ალბათობით სარგებლობენ სწრაფი კვების პროდუქტებით, თუ მათი მშობლებიც ირჩევენ კვების ასეთ არასწორ რეჟიმს. საგემოვნო უნარ-ჩვევებს ბავშვი, უპირველესად, ოჯახში იძენს, ამბობენ პედიატრები, თუმცა ბავშვთა კვებაში ჯანსაღი პროდუქტების დეფიციტი ნაწილობრივ აიხსნება სახლთან ახლოს კაფეებისა და სწრაფი კვების ობიექტების არსებობით. ათასი მოსწავლის გამოკითხვით დიეტოლოგებმა დაადგინეს კავშირი მშობელთა არაბალანსირებულ კვებასა და ბავშვებში სიმსუქნის რისკის ზრდას შორის.
დადგინდა, რომ ბავშვები, რომელთა მშობლები ყოველდღიურად ღებულობენ სოდიან სასმელებს, 40%-იანი ალბათობით თავად გახდებიან ამ სასმელის ყოველდღიური მომხმარებლები. ტკბილი გაზირებული სასმელის მიღება ასოცირდება ასევე სწრაფი კვების გამოყენებასთან: მოზარდთა დაახლოებით ნახევარი, რომელთა მამები და დედები ხშირად სვამენ კოლას, ყოველდღე ყიდულობენ სწრაფი კვების პროდუქტებს. ამის გარდა, ბავშვების 45%, რომელთა ოჯახებში ხილისა და ბოსტნეულის იშვიათია, უფრო სწრაფად ეჩვევიან სწრაფი კვების პროდუქტებს და იმატებენ წონაში. მშობლებს შვილების ცხოვრების წესზე პირველხარისხოვანი როლი და ზეგავლენა აქვთ, როგორც დადებითი, ისე უარყოფითი, ასკვნიან მედიკები. ისინი თვლიან, რომ აუცილებელია მშობელთა გათვითცნობიერება ოჯახში საკვების რაციონის ამორჩევასთან დაკავშირებით და მათი წაქეზება სახლის პირობებში საკვების მომზადებისთვის, რათა მაქსიმალურად შეამცირონ ბავშვთა გასუქების რისკი.

http://gradusnik.ru

2009.02.12


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006