logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    შემწვარი ბოსტნეული ახდენს კარიესის პროვოცირებას

ბოსტნეულის არასწორი წესით მომზადება ზრდის კარიესის რისკს, აცხადებენ დანდის (დიდი ბრიტანეთი) უნივერსიტეტის მკვლევარები. მეცნიერები ასეთ დასკვნამდე მივიდნენ მას შემდეგ, რაც ჩაატარეს ექსპერიმენტი, რომლის მსვლელობისას შეადარეს ჩაშუშული და შემწვარი ბოსტნეულის გავლენა კარიესის ჩამოყალიბებაზე.
აღმოჩნდა, რომ ბადრიჯნის, ყაბაყის და მწვანე წიწაკის შეწვის შედეგად, მნიშვნელოვნად მატულობს მჟავების შემცველობა, რომლებიც დამანგრეველ ზიანს აყენებენ კბილის მიმანქარს. შემწვარი ბოსტნეულის მჟავიანობის დონე, უტოლდება გაზირებული სასმელების მჟავიანობას. ეს უკანასკნელი კი, ძალზე დიდ ზიანს აყენებს კბილების ჯანმრთელობას.
თუმცა, შემწვარი ბოსტნეულისგან განსხვავებით, ჩაშუშული ბოსტნეულის მჟავიანობა მნიშვნელოვნად დაბალია. ექსპერიმენტის მსვლელობისას ასევე დადგინდა, რომ მომზადების მეთოდი არ ახდენს არანაირ გავლენას პამიდვრისა და ხახვის მჟავიანობაზე. წითელი წიწაკის მჟავიანობა მატულობს როგორც შეწვისას, ისე ჩაშუშვისას.
კვლევის ხემძღვანელის, პროფ. გრაამ ჩედვიკის თქმით, ზ. ა. კვლევა სტომატოლოგებს დაეხმარება კარიესის მქონე პაციენტებისადმი უფრო ეფექტური რეკომენდაციების მიცემაში.
კვლევა გამოქვეყნდა ჟურნალში “European Journal of Prosthodontics and Restorative Dentistry”.

http://www.medlinks.ru

2009.01.16


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006