logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    გლუკოზის დონის უმნიშვნელო მატება ორსულობის დროს ზრდის დიაბეტის განვითარების რისკს მომავალში

არაგესტაციური დიაბეტის მქონე ქალებში, რომლებსაც ორსულობის დროს აღენიშნებათ გლუკოზის დონის მხოლოდ უმნიშვნელო ზრდა, შესაძლოა მომატებული იყოს დიაბეტის განვითარების რისკი მომავალში, თანახმად ჟურნალის “Diabetes Care” მაისის ნომერში გამოქვეყნებული სტატიისა.
როგორც ცნობილია, გესტაციური დიაბეტი, ზრდის მე-2 ტიპის დიაბეტის განვითარების რისკს მომავალში, თუმცა როგორ ახდენს გავლენას ორსულობის დროს სისხლში გლუკოზის დონის შედარებით უმნიშვნელო მატება დიაბეტის რისკზე, უცნობი რჩება.
ვაშინგტონის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა სიეტლში, პროფ. დარსი კარის ხელმძღვანელობით გამოიკვლიეს ორსული ქალები, რომლებსაც აღენიშნებოდათ გლუკოზის დონის მცირე მატება ორსულობის დროს (I ჯგუფი) და ქალები, რომლებსაც ორსულობის პერიოდში მხოლოდ ერთხელ აღენიშნათ გლუკოზისადმი გაზრდილი ტოლერანტობა (II ჯგუფი). კვლევაში ასევე მონაწილეობას იღებდნენ გლუკოზის ნორმალური დონის მქონე ქალები (III ჯგუფი).
გლუკოზისადმი ტოლერანტობის ტესტის მიხედვით, I ჯგუფში 68%-365%-ით იყო მომატებული დიაბეტის განვითარების რისკი, III ჯგუფის ქალებთან შედარებით. ხოლო II ჯგუფის წარმომადგენლებში რისკი მხოლოდ 2-ჯერ იყო მომატებული, შედარებით იმ ქალებთან, რომელბსაც ეს მაჩვენებელი ნორმაში ჰქონდათ.
ავტორების აზრით, გლუკოზის დონის უმნიშვნელო მატება ორსულობის დროს ზრდის დიაბეტის განვითარების რისკს იმიტომ, რომ ადგილი აქვს გლუკოზისადმი ტოლერანტობის დარღვევის შუალედურ ფორმას.
ჯერ-ჯერობით უცნობია, შესაძლებელია თუ არა ამგვარი შუალედური ფორმის კორექცია და დიაბეტის განვითარების რისკის შემცირება ასეთ ქალებში. მკვლევარები აგრძელებენ მუშაობას ამ მიმართულებით.

http://www.medlinks.ru

2008.06.16


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006