logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ექიმები მოსახლეობას ნაწლავური ინფექციების თავიდან ასაცილებლად რჩევებს აძლევენ

ექიმები მოსახლეობას ნაწლავური ინფექციების თავიდან ასაცილებლად, საკვები პროდუქტების კარგად გარეცხვას, თერმულად დამუშავებას და შესაბამის პირობებში შენახვას ურჩევენ.
როგორც დაავადებათა კონტროლის ინფექციური დაავადებების სამსახურის უფროსმა ხათუნა ზახაშვილმა განაცხადა, ზაფხულის პერიოდი მიკრობების გავრცელების ყველაზე ხელსაყრელი პირობებია, რის გამოც მომხმარებლებმა პირადი ჰიგიენის გარდა, საკვები პროდუქტებიც შესაბამისი პირობებით უნდა დაამუშავონ და შეინახონ.
ხათუნა ზახაშვილის განცხადებით, ზაფხულის პერიოდში სასურველია, ადამიანებმა კრემიანი ნამცხვრები არ მიიღონ საკვებად. ცხელ სეზონზე საერთოდ არ შიძლება შებოლილი პროდუქციის საკვებად მიღება.
ექიმი-ინფექციონისტების განცხდებით, მოქალაქეებმა თავი რომ აარიდონ ნაწლავური ინფექციებით დაავადებას, საკვები პროდუქტები, მათ შორის რძის ნაწარმი, მაიონეზი, შოკოლადი, კვერცხი, სოსისი და ძეხვეული ღია დახლებიდან არ უნდა შეიძინონ., რომელიც ბაზრობებსა და ღია სავაჭრო ფარდულებში უხვადაა წარმოდგენილი.
ზაფხულის პერიოდში ყველა პროდუქტი დახლმაცივრებში უნდა ინახებოდეს და შეძენის შემდეგ ის კარგად გაირეცხოს, თუ საჭიროა თერმულად დამუშავდეს და გამოყენებამდე მაცივარში იქნას შენახული.
ასევე, მნიშვნელოვანია მწვანილეულისა და ბაღჩეულის გამდინარე წყალში კარგად გარეცხვა, რათა მომხმარებელმა თავიდან აიცილოს ისეთი ინფექციური დაავადებები, რომელიც მწვანილზე შესაძლოა მორწყვის შედეგად, ცხოველების ფეკალიებით, დაბინძურებული წყლის საშუალებით მოხვდეს.
ასევე, დაუშვებელია, რეზერვუარებში ნადგომი წყლის სასმელად გამოყენება, რომელიც ნაწლავური ინფექციების რისკს მნიშვნელოვნად ზრდის.

http://www.interpressnews.ge

2012.08.07


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006