logo
GE 
    ოფიციალური ინფორმაცია
ჯანდაცვის სისტემა
ჯანდაცვის რეფორმა
საერთაშორისო აქტები
სამედიცინო ეთიკა
განათლება და მეცნიერება
გაიდლაინები
პროგრამები
სტანდარტები
სტატისტიკა
ორგანიზაციები
    სამედიცინო მომსახურება
სასწრაფო დახმარება
ჰოსპიტლები
დიაგნოსტიკა-მკურნალობა
მეანობა-გინეკოლოგია
ჯანმრთელობა და სილამაზე
სტომატოლოგია
ლაბორატორიები, სისხლის კომპონენტები
სპეციალისტები
სამედიცინო ცნობარი
პირველი დახმარება
პროფილაქტიკა
ლაბორატორიული გამოკვლევები 
ცხოვრების ჯანსაღი წესი
მედიცინის ისტორია
მედიცინა და რელიგია
არჩილ შენგელიას სამედიცინო ენციკლოპედია
ტერმინები და განმარტებები


    ქართულ კარაქში რძის დეფიციტია

ქართულ კარაქში რძის მინიმალური რაოდენობა აღმოჩნდა. საქართველოს სტრატეგიული კვლევების და განვითარების ცენტრის მიერ ჩატარებული კვლევის თანახმად, ქართული წარმოების კარაქებში რძის ცხიმის შემცველობა წარწერაში მითითებულ პროცენტზე ბევრად მცირეა.

"ივლისში მაღაზია ”პოპულში” შევისყიდეთ 15 სახის კარაქი, რომლებიც ლაბორატორიას საანალიზოდ ჩავაბარეთ. გაირკვა, რომ ქართული წარმოების კარაქებში რძის ცხიმის შემცველობა მნიშვნელოვად მცირეა წარწერაში მითითებულ პროცენტზე. თუ რა ცხიმი გამოიყენება რძის ცხიმების ნაცვლად, ჩვენთვის უცნობია," – აღნიშნავენ ორგანიზაციაში.
მათი თქმით, ქართულ ბაზარზე ნამდვილი კარაქი მხოლოდ იმპორტირებულ პროდუქციაში გვხვდება.

შეგახსენებთ, რომ ”სურსათის უვნებლობისა და ხარისხის შესახებ” საქართველოს კანონის მიხედვით, აკრძალულია სურსათის ისეთი სახით ეტიკეტირება ან ეტიკეტირების ისეთი მეთოდების გამოყენება, რომლებმაც შეიძლება შეცდომაში შეიყვანოს მომხმარებელი შემდეგ მახასიათებლებთან დაკავშირებით: სურსათის თვისებების, განსაკუთრებით მისი ბუნების, იდენტურობის, შემადგენლობის დახასიათება.

აპრილის კვლევის მიხედვით კი ცენტრმა დაასკვნა, რომ ქართული არაჟნის 8 სახეობიდან არც ერთი არ იყო ნამდვილი არაჟანი, ვინაიდან მათში შემავალი ცხიმები სუფთა რძის ცხიმებს არ წარმოადგენდა.

http://www.commersant.ge

2009.09.02


ადამიანის უფლებები პაციენტთა მზრუნველობის სფეროში
ინტერნეტ მარკეტი
 დიეტები
 კოსმეტოლოგია
  წყალი
  მასაჟი
  სტომატოლოგია
  სქესობრივი ცხოვრება
  დასვენება, ტურიზმი, ჯანმრთელობა
  ბავშვი
  ორსულობა, გინეკოლოგია, რეპროდუქციული ჯანმრთელობა
  კოლოპროქტოლოგია
  შეკრულობა
  უროლოგია
 რა უნდა ვიცოდეთ დიარეის შესახებ
 ჯილეხი
 ეპილეფსია
 ადამიანის გენომი
 ადამიანის რეპროდუქცია
 ალერგია
 არტერიული ჰიპერტენზია
 გრიპი და სხვა რესპირატორული დაავადებები
 ვენების ვარიკოზული დაავადება
 ვირუსული ჰეპატიტი
 ვიტამინები
 იმუნიზაცია და ვაქცინაცია
 კომპიუტერი და ჯანმრთელობა
 მალარია
 ოსტეოპოროზი
 საკვებით და წყლით გადაცემადი ინფექციები
 სქესობრივი გზით გადამდები დაავადებები
 ტკივილი გულის არეში
 ფრინველის გრიპი
 შაქრიანი დიაბეტი
 შიდსი
 ჯანსაღი კბილები
 ჯანსაღი კვება
 ჰიპერჰიდროზი - ჭარბი ოფლიანობა

დააფიქსირეთ თქვენი აზრი ...

მოგწონთ თუ არა ”მედპორტალი”?

   ***  1505 "სამინისტროს ცხელი ხაზი"    ***   2 398018 "შიდსი - ცხელი ხაზი"    ***  2 911926 "ტუბერკულოზის ეროვნული ცენტრის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "პაციენტის ცხელი ხაზი"    ***  2 103003 "ჯანდაცვის ომბუდსმენი"    ***  2 960505, 2 921000 "ნდობის ტელეფონი"    ***  2 941208 "ნარკოლოგიური დახმარების საკონსულტაციო ცხელი ხაზი"

საავტორო უფლებები დაცულია © პარტნიორები ჯანმრთელობისათვის (PfH) , ჯმნც (NHMC)
თბილისი, 2006